keskiviikkona, kesäkuuta 28, 2006

Horsemanilta SW-D superwide kamerarunko digiperille...

Rolleiflexin ja Horsemanin yhteistön tuloksena on syntynyt yksi leveimmistä uusista digitaalisista formaateista. Uusi Horseman SW-D Pro on suunniteltu niin että siihen käy kaikki Hasselblad V sovitteiset digiperät ja näin ollen se antaa uusia mahdollisuuksia vaativien harrastajien ja ammattilaisten valokuvaamiseen, mahdollisuuksia mitkä eivät olleet aiemmin mahdollisia digimediumin parissa. Uutta kamerassa perinteiseen digimedium runkoon verrattuna ovat uudet yhteensopivat digitaaliset superlaajikset sekä palkeenomaiset siirrot.

Superlaajiksien käyttö on jäänyt mediumdigien kanssa todella vähiin, tämä johtuu runkojen fyysisistä mitoista. Runkopaksuus (vrt. esim. Mamiya RZ) on näytellyt probleematiikassa suurinta osaa. Horsemanin uuden suunnittelun takia voidaan jopa 24 millistä linssiä käyttää millä tahansa digiperällä mikä vaan on varustettu Hasselbladin V -mountilla taikka yhteensopivalla adapterilla. 24 millinen linssi yhdessä 38x48 millisen sensorin kanssa tuottaa saman kuvakulman kuin 17 millinen linssi 35 millisessä formaatissa. Uusi teknologia mahdollistaa kuvaamisen mm. sisäarkkitehtuurissa sekä maisemakuvauksessa. Lukuisia muita käyttökohteita löytyy, kuten hyvin arvata saattaa.

Horsemanin SW-D Pro linssipaketit tulevat varustettuina saksalaisen Schneiderin taikka Rodenstockin digitaalisilla linsseillä. Laajin Schneider Apo-Digitar XL24 on yksi neljästä saatavana olevasta linssiyksiköstä. Muita linssejä ovat Rodenstockin Apo-Sironar Digital linssit: 35mm, 45mm ja 55mm. Horseman SW sarjan linssejä voidaan kamerassa myös käyttää. Kaikki uudet digital sarjan linssit ovat sovitettu uusiin digitaalisiin haasteisiin, joka tarkoittaa kapeampaa piirtoympyrää korkeammalla resoluutiolla ja kovemmalla kontrastilla. Tämä on digitaalisessa kuvaamisessa tärkeää koska linssit ovat nykyään suunniteltu antamaan kovimmat MTF lukemat suhteellisen suurilla aukoilla. Aiemmin oli täysin riittävää että laakafilmikameran linssi pystyi piirtämän n. 20 linjaparia millille koska formaatti oli jo niin massiivinen. Nykyisin kennot ovat niin tarkkoja että resoluutiota on ollut pakko nostaa lähemmäs sataan linjapariin millille.

Horseman SW-D pystyy kuulalaakeroidun alumiinihissin avulla tarkkoihin nostoihin, laskuihin ja siirtoihin. Maksimi nosto ja lasku on 17 milliä suuntaansa. (24 millisellä linssiyksiköllä vain 10mm.) Sivuttaissiirto oikealle taikka vasemmalle on 15 milliä per suunta. Yhdistämällä siirrot useampaan valotukseen on mahdollista nostaa resoluutiota ja leventää kuvaa. Tällöin on mahdolista saavuttaa 48mm x 66mm taikka 36mm x 78mm kuvapinta-ala. Ammattilaiselle siirrot ovat yksi tapa lisätä resoluutiota siellä missä sitä eniten kaivataan. Superwiden ollessa kysymyksessä sitä tarkkuutta kaivataan juurikin reunoilla. Uusien supertarkkojen digiperien kanssa tässä on kova kamera mm. maisemakuvaukseen.

Lisätietoja:
www.dsmww.com

t. Hannu

tiistaina, kesäkuuta 27, 2006

Sandisk Extreme IV

Sandiskilta tulossa uusia nopeampia 2-, 4- ja 8-gigaisia muistikortteja sekä niitä varten uusi nopeampi kortinlukija. Virallinen julkistaminen on ilmeisesti lähiaikoina ja tuotteet tullaan näkemään syksyn Photokinassa. Virallisia tarkkoja nopeuksia ei ole vielä julkaistu mutta huhujen mukaan on nopeutta saatu jonkin verran kasvatettua noin 40MB/s sekä korttien luotettavuutta parannettua. Ohessa korttien ja kortinlukijan tunnistenumerot.

CF-muistikortteja:
SanDisk 2GB CompactFlash Card Extreme IV SDCFX4-2048-902
SanDisk 4GB CompactFlash Card Extreme IV SDCFX4-4096-902
SanDisk 8GB CompactFlash Card Extreme IV SDCFX4-8192-902

Lukija:

SanDisk Extreme IV CF 4096MB w/Reader SDCFRX4-4096-902

t. Pauli

PS. Viralliset speksit löytyy täältä

tiistaina, kesäkuuta 20, 2006

Digiperiä ja digijärkkäreitä testissä...

Sami Kulju on kavereineen testannut muutaman paremman digijärkän ja verrannut digijärkillä otettuja kuvia muutamiin digiperiin. Käytännön tasolla suoritettuun testiin osallistuivat seuraavat kamerat ja digiperät:

Canon 5D + 85 / 1.2 L
Canon 1Ds + 85 / 1.2 L
Canon 1DsMkII + 85 / 1.2 L
Aptus17 with Mamiya AFD + MF Macro120 /4
Aptus22 with H1 + 150/ 3.2 HC
P25 503 CW + 120/4 T+
Sinar H54 with 501CM + 120CFi
LightPhase with 501 CM + 80/2.8 CB
H20 with Mamiya RZ + 110/2.8
Imacon123 Express with H1 + 150/ 3.2
Nikon D2X + AF 50 /1.4
Mamiya ZD + MF Macro120 /4

Näin kovatasoisella kalustolla suoritettua vertailua harvemmin näkee netissä tehdyn.
Hyvä suomi!

Linkki testiin...

t. Hannu

sunnuntaina, kesäkuuta 18, 2006

Photoshop Elements videotutoriaaleja

Laitan tähän vinkiksi aloitteleville kuvankäsittelijöille linkin Photoshop Elements-sivustolle jossa voi käydä katsomassa joitakin videotutoriaaleja joilla pääsee alkuun kuvankäsittelyn suhteen. Usein kun tuo ohjelma tulee kylkiäisenä monen digikameran ja skannerin mukana. Tämä lähinnä niille jotka eivät ole juuri opetelleet mitään kuvankäsittelyohjelman käyttöä. Toki netissä muillekin ohjelmille on omat tutoriaalisivustonsa ja niihinkin pääsee käsiksi kun vaikka laittaa kuukkeliin hakusanaksi ohjelman nimen ja tutorials sanan. Suomenkielisiäkin sivustoja löytyy ja niihin kannattaa myös mennä tutustumaan.

photoshopelementsuser-sivusto

torstaina, kesäkuuta 15, 2006

Leicalta M-sarjan digirunko tulossa...

Leican M sarjan uudet putket ovat kaikki merkattu vastedes kuusikontaktisella "nastoituksella". Linssin pohjassa on mustavalkoisia pisteitä, joista runko päättelee mitä objektiivia kulloinkin käytetään. Linssejä on mahdollista identifioida kyseisellä 6 bittisellä koodausmetodilla jopa 64 erilaista. Kyseinen tieto voidaan myös tallentaa jokaisen otetun kuva taustatietoihin. Leica on ilmoittanut että se vastedes upgreidaa kaikki aiemmin myydyt m sarjalaiset 95 euron hintaan per limppu. Kaikki merkit viittavat siihen että jotain digitaalista on tekeillä ja katseet ovatkin nykyään entistä tarkemmin ensi syksyn messuissa.

t. Hannu

tiistaina, kesäkuuta 13, 2006

Zeissin objektiiveja Photokinassa

Zeiss ja Sony esittelevät Photokinassa syyskuun 26. päivä kuluvaa vuotta varmuudella Planar T* 1,4/85 ZA, Sonnar T* 1,8/135 ZA ja Vario-Sonnar T* DT 3,5-4,5/16-80 ZA objektiivit Sonyn Alpha runkoon. Muutenkin Sonylla ja Zeissilla on jo pitkään ollut tiivistä yhteistyötä ja tulevia projekteja silmällä pitäen povataan Sonyn ja Zeissin yhteistyön tuloksena jopa omaa digitaalista Contax-järkkärin syntymistä tulevaisuudessa. Zeiss on vahvistanut sen, että edellämainitut objektiivit tullaan näkemään Photokinassa ihan oikeina tuotantokappaleina eikä hyllyssä komeilevina prototyyppeinä. Suurin osa Zeissin Sonylle tekemistä laseista tukee 35 millisen digirungon täyttä kennoa ja poikkeuksena on vain Vario-Sonnar T* DT 3,5-4,5/16-80 ZA objektiivi joka on yksinomaan croppikennolle tehty. Yhteensopivuus vanhojen Minolta Dynax and Maxxum SLR-runkojen kanssa on kuulemma taattu joten vanhoja runkoja ei tarvitse kierrättää pois jos itsellä sattuu olemaan vanhoja Minolta-runkoja tallessa. Lisääkin saattaa Zeissin laseja olla esillä Photokinassa mutta nuo kolme objektiivia Alpha-rungon kanssa on varmuudella mukana ja messuväen hypisteltävänä.

t. Pauli

maanantaina, kesäkuuta 12, 2006

Kaupallisia adaptereita palkkikameraan

Kun tuossa aikaisemmin mainitsin oman adapterin tekemiseksi jolla digijärkän saa kiinni palkkikameraan niin aasian poijjaat on jo pitkään tehnyt kaupallisia adaptereita joilla tämä kiinnitys onnistunee suhteellisen kivuttomasti jos ei itse omaa nikkarin taitoja tehdäkseen sitä adapteria. Kaupalliset adapterit on suhteellisen hinnakkaita omaan käyttöön eli noin 265 euroa Mediajoy- nimisessä kameraliikkeessä japanissa. Laitan tuossa oheen linkin josta näkee minkälaisia adaptereita heillä on kaupan ja niille jotka omaavat vähänkin nikkaritaitoa niin voivat kehitellä oman version kyseisestä adapterista. Muutenkin aasian poijaat on asennelleet pitkään melkein minkämerkkisiä optiikoita kameraan kuin kameraan. Täytyy tosissaan itsekin miettiä jos rupeaisi itse valmistamaan erilaisia adaptereita kun ihmisillä on hyviä objektiiveja nurkissa odottamassa todellista käyttöä. Kuitenkin täytyy huomioida ettei tule rikottua kenenkään patenttisuojaa kaupallisessa käytössä jos sitä joskus adaptereita tekee myyntiin. Omaan käyttöön kukin saa tehdä minkälaisen adapterin tahansa kun se ei ole patenttisuojan alaista toimintaa vaan omien laillisesti hankittujen välineiden virittämistä.

Mediajoyn sivusto on japaniksi mutta kuvat ylittää kielimuurin
Mediajoyn adaptereita palkkiin

t. Pauli

perjantaina, kesäkuuta 09, 2006

Jan Saudek

Ajattelin tässä mainita yhden valokuvaajan jonka tuotantoa olen arvostanut erittäin paljon. Moni vanhempi henkilö tuntee Saudekin tuotantoa vuosien takaa mutta nuoremmille Saudekin nimi on harvoin kuultu nimi. Jan on minulle ollut aikoinaan se inspiraation lähde josta sain paljon vaikutteita omaan käsitykseeni miltä hyvä taidevalokuvaus pitäisi näyttää. Saudekin kuvien merkittävyyttä ei himmennä nykyteknologian suoma mahdollisuus käyttää tietotekniikkaa taidekuvien näyttävän visuaalisuuden tekemisessä. Oikeastaan se auttaa arvostamaan Saudekin visuaalisen näkemyksen ymmärtämisessä sillä Saudek on kyennyt rakentamaan visuaalisesti näyttäviä kuvia menetelmillä joita on vaikea hallita jos ei osaa käden taitoja. Saudekin teokset eivät ole mitään sunnuntairäpsyjä vaan tarkkaan harkittuja teoksia joita toivoisi suomalaisessakin nykytaidevalokuvaukssa näkevän useammin. Janille tunnusomaisia piirteitä hänen tekemissään teoksissa on voimakkaiden tunnetilojen lisäksi eroottisuus ja ironia. Olemisen sietämätön keveys ja persoonallisuus välittyy kuvista kuten myös kuvaajan läsnäolo. Suomessa on paljon taidekuvaajia jotka jäljittelevät Saudekin totantoa vaikkei he sitä tunnusta. Kävin muuten kameraseurani kanssa johon kuulun vuonna 1999 (jos oikein muistan) katsomassa Victor Barsokevitsch keskuksessa kuopiossa Saudekin teoksia ja se oli minulle yksi parhaista näyttelyistä joita olen nähnyt. Janilla on hänen puolisonsa Sára Saudkován kanssa oikein hyvät kotisivut joihin kannattaa tutustua samoin kuin hänen kirjoihinsa.

Saudekin kotisivut

t. Pauli

torstaina, kesäkuuta 08, 2006

Sony mukaan taisteluun järkkäridigien markkinoista

Sony on hiljattain julkaissut täysin uuden digitaalisen Alpha [DSLR-A100] digijärkkärin, joka perustuu äskettäin digikameroiden valmistuksen lopettaneen Konica-Minoltan runkoon jossa oli 1.5 kroppikerroin. Kysymyksessä onkin varsin kova kilpailija esim. Nikonin D200:lle ja Canonin 30D:lle. Parhaita ja herkullisimpia ominaisuuksia on saatu siis edesmenneestä konseptista lisäämään rungon houkuttelevuutta kroppikennoisten järkkäridigien markkinoilla. Samalla kameraan on tullut kovia ominaisuuksia ihan muualta, nimittäin saksalainen Carl Zeiss on alkanut järjestelmäkameroiden objektiivitoimitukset Sonylle. Vahna toimittaja jo pokkaridigien ja puhelimien saralla, mutta nyt onkin tarjolla jo todella rankkoja ja täysin uusia laseja erityisesti Sonyyn sovitettuna. Aluksi mallistossa on yksi zoom ja pari todella laadukasta kiinteäpolttovälistä objektiivia. Aiemmissa testeissähän Contaxin 85 millinen muotokuvalasi on osoittautunut todella erinomaiseksi ja on nyt saatavilla Contaxin ja Nikonin lisäksi Sonyyn. Linssin rakennetta on jouduttu uusissa versioissa muuttamaan, mutta laatu on varmastikin huippuluokkaa jos aiempiin Zeissin näyttöihin on uskominen. Samoin 135 millinen lasi on Contaxin puolelta tuttu ja nyt myös Sonyyn saatavilla, tosin tämäkin uudemmalla konstruktioilla ja paremmalla valovoimalla varustettuna.

Uusi Alpha pitää sisällään Nikon D200:sta tutun 10,2 megapikselisen APS CCD kennon ja jakaa toistaiseksi omassa luokassaan suurimman tarkkuuden Nikonin kanssa. Uutta on myös Sonyn Minoltalta hankkima 19 linssin sarjan käsittävä objektiivimallisto jotka kaikki sopivat edesmenneen Maxxum mountin kanssa, jolloin jo aikaisemmin julkaistuja Minolta Maxxum sarjan linssejä voidaan Sony Alphassa myös käyttää. Mehukkaimpia vanhasta systeemistä poimittuja ominaisuuksia ovat tietenkin kamerarunkoon sisäänrakennettu kuvanvakain ja uutena ominaisuutena elektroninen kennonpuhdistus. Uutena ominaisuutena Sony lanseeraa myös rautapohjaisen dynamiikan laajentimen. Uutta on myös Bionz tyyppinen kuvaprosessori joka tukee nopeaa sarjakuvausta ja älykkäästi vähentää virrankulutusta.

Koska runko on varustettuna vakaimella, ovat tietenkin myös kaikki linssitkin, erinomainen asia esim. makrokuvauksen kannalta. Etu on merkittävä koska se tarjoaa parhaimmillaan jopa n. 3 aukon etumatkan vakaamattomaan runkoon verrattuna. Lintu- ja sporttikuvaajat ovat varmasti myös asiasta otettuja. Dynamiikan laajennin, josta jo edellä mainitsin on sekin tosi mainio ekstra, DRO nimittäin välittomästi arvioi otetun kuvan, laskee yläpään ja alapään ennen kuin terminoi kuvan jpeg -filen lopulliseen muotoon. Ja prosessi suoritetaan raudassa, ei softassa. Tehoa riittää siis sarjoihinkin. Nopeus kuitenkin on Sonyn korulauseita hieman vaatimattomampi, vain 3 raamia sekunnissa jatkuvana. Alphan akku kestää noin 750 lähtöä, riippuen olosuhteista ja esikatselutilan käytöstä. Nykyään digikameroiden akkujen kestot ovatkin yleisesti ottaen riittävät joten lukema ei ole mitenkään erityinen. Kamera painaa akun kanssa vain 638 grammaa ja on siis erittäin kevyt. Sony pitäytyy salamakengän osalta Minoltan ratkaisussa mikä saattaa myöhemmin tuottaa harmaita hiuksia kun tarkoitus olisi liittää kolmansien osapuolien lisävarusteita kameraan.

Alphan kuvasensori on pinnoitettu erikoispäällysteellä joka estää sitä keräämästä itseensä pölyä kennon ollessa päällä ja staattisessa tilassa. Lisäksi erityinen anti-dust toiminne ravistaa ylimääräisen polyn kennolta kun virta sammutetaan. Alpha aloittaa silmään perustuvan esitarkennuksen ennen kuin suljinta painetaan, etuna on nopeampi tarkennus nopeissa tilanteissa. 2,5 tuumainen iso lcd näyttö ilmaisee onko kuva onnistunut vai ei. Yksi tärkeä pointti on se että Sonylle perinteisen memorystickin lisäksi kamera toimii myös CF muistikorteilla. Paljon siis kovia ominaisuuksia varsin kohtuullisen hintaisessa paketissa. Hinta tulee pyörimään jossain 1100-1000 euron huitteilla kun kamera saapuu jälleenmyyjille suomessa. Sonyn uudet linssit myös ovat varsin mielenkiintoisia vaikkakin jo Minoltan puolelta tuttuja. Lintuharrastajille ja urheilukuvaajille on pari todella hienoa putkea tarjolla.

t. Hannu

maanantaina, kesäkuuta 05, 2006

DeVere 504 DS digitaalinen suurennuskone

Jotkut on ihmetelleet missä viipyy suurennuskoneet joilla voi tehdä digitaalisista kuvista perinteiset kemikaaleilla kehitettävät kuvat pimiössä. Markkinoille on tulossa DeVere 504 DS mallimerkinnällä oleva digitaalinen suurennuskone jolla pystytään tekemään maksimissaan 50 cm x 60 cm:n kokoisia vedoksia. DeVere 504 DS suurennuskoneella voidaan tehdä niin mustavalko- kuin värikuviakin. Suurennuskoneessa on 8 megapikselin LCD- paneeli jonka tuottama kuva sitten projisoidaan perinteiselle valokuvapaperille. Valonlähteenä käytetään 24 volttista 250 watin lamppua. Kuvat voidaan tuoda suoraan photoshopista kuin muistikortilta kuin skanneristakin joten vain luovuus rajoittaa kuvan tekemistä. Vaikka laite on tehty ammattilaisille tullaan tulevaisuudessa näkemään samantyyppisiä kotikäyttöön tarkoitettuja suurennuskoneita markkinoilla aivan varmasti. Ohessa on linkki josta voi laitteeseen liittyvän pdf:n ladata.

DeVere 504 DS suurennuskoneesta PDF

t. Pauli

torstaina, kesäkuuta 01, 2006

Nikon D2Xs




















NIKON julkaisi uuden D2Xs rungon joka on siis päivitetty versio D2X rungosta. Kamerassa on 12,4 miljoonaa tehollista pikseliä. Kuvausnopeus on 5 kuvaa/s ja puskurimuistiin mahtuu 15 raakatiedostoa. Lisäksi valittavissa myös 6,8 miljoonan pikselin High Speed Crop, jolloin kuvaus nopeus 8 kuvaa/s ja puskurimuistiin mahtuu 26 kuvaa. Kamerassa on 2x polttovälikerroin. CMOS -kuvakennon koko on 23,7 x 15,7 mm. Pikseleitä kaiken kaikkiaan on 12,84 miljoonaa. Herkkyysalue: ISO-vastaavuus 100-800 joka riittää yleisimpiin kuvauksiin. Kameran laukaisuviive on vain 37ms eli reagoi välittömästi ilman havaittavaa viivettä kuten nykykameroissa pitääkin olla. 100 % etsinkuva takaa tarkan rajaamisen.
Kamera tukee i-TTL mittausta. 3D värimatriisi II valotuksen mittaus. 11 alueinen Multi-CAM 2000 tarkennusjärjestelmä (kun High Speed Crop valittuna, niin tarkennuspisteitä 9 kpl). Rungossa on suljinnopeudet 1/8000 - 30 sekuntia tai valinnaisesti aikavalotus (bulb). Valkotasapainon säätäminen automatiikalla, käsisäädöillä, esiasetuksin tai valittavissa Kelvin-asteikolla sekä lisäksi valkotasapainon haarukointi ja hienosäätö mahdollisuudet. Yhtäaikainen RAW(NEF)- ja JPEG-tiedostojen tallennusmahdollisuus. Rungossa uudistettu 2,5" korkearesoluutioinen laajan katselukulman LCD-näyttö. Äänimuistio-toiminto. Luonnollisesti kestävä ja ergonominen magnesiumseosrunko. GPS liitäntämahdollisuus paikkatietojen tallennukseen. WT-2 langattomalla lähettimellä tiedonsiirtonopeus jopa 54 Mbps (IEEE 802.11b/g).


Lisätietoja:
Interfoton sivuilta Kameraesittely
Suomen Interfoto Oy
Puh. vaihde (09) 530 8930
Fax (09) 530 89333


t. Pauli