torstaina, tammikuuta 18, 2007

Perspektiivin korjaus ohjelmallisesti

Kävin kuluneella viikolla kuvaamassa Grand Tropicana hotellin Patong beachilla, täällä Phuketissa. Kyseisessä laatuhotellissa riehuu legionellabakteeri joka aiheuttaa pahimmillaan keuhkokuumetta. Muutamat suomalaisturistit ovat saaneet ko. tartunnan vietettyään lomaa Thaimaassa ja sairastuneet. Koska hotellista ei keskeisimmillä kotimaisilla sanomalehdillä ollut minkänlaista valokuvaa, kävin sellaisia muutaman napsimassa. Kyseinen kohde on erinomainen kun demonstroidaan perspektiivin korjaamista jälkikäteen ohjelmallisesti. Tässä tapauksessa käytin jo hieman vanhahkoa Jascin Paint Shop Prota ja ohjelmaversiota 9. Useimmissa tapauksissa idea pysyy ihan samana vaikka ohjelma onkin hieman erilainen. Alkuperäisessä kuvassa kamera on kallellaan hotelliin päin, samoin kallellaan on kameran filmitaso. Kameran alaosa on siis lähempänä kohdetta kuin yläosa. Tästä aiheutuu kohteen "kaatuminen". Näyttää siltä että rakennus nojaisi taaksepäin.

Avataan kuva ohjelmaan ja valitaan "perspective correction tool" vasemmasta laidasta ja vielä alavalikosta kohta perspection correction. Kuvaruutuun ilmestyy ohjausviivat. Haetaan kuvasta kohteen reunojen mukaisia linjoja ja vedetään ohjausviivat niiden mukaan. Kannattaa aloittaa maltillisilla siirroilla jotka on mahdollisimman lähellä kohteen reunoja. Tässä tapauksessa apuna käytettin lähistöllä näkyviä puhelintolppia. Kun ohjausviivat on viritelty painetaan "apply" -toimintoa.

Kuten kuvasta näkyy, ohjelma on korjannut perspektiivin. Kuvan alaosa on käännetty oikeaan asentoon filmitasoon nähden ohjelmalle annettujen ohjeiden mukaisesti ja perspektiivi on nyt oikein. Vasen pylväs on vielä ehkä aavistuksen vinossa oikealle. Se ei kuitenkaan haittaa koska kuvaa tullaan vielä rajaamaan.

Seuraavaksi kuva siis rajataan. Otetaan "Crop Tool" eli rajaaja käyttöön. Vedetään aiottu rajaus kuvan päälle ja painetaan jälleen "apply" -toimintoa.

Kun rajaus on suoritettu, kuva tallennetaan. Kuvan muokkausta voidaan myös jatkaa pidemmälle.

Yhteenvetona voidaan kertoa että ohjelmallista perspektiivin korjausta kannattaa kuivaharjoitella ennen tositoimia. On hyvä tietää etukäteen millaisia vaatimuksia softalla suoritettava perspektiivin korjaus kuvalle asettaa, se auttaa huomattavasti kun kuvaa rajataan ja sommitellaan. Ohjelma vain venyttää/kompressoi pikseleitä, joten oikean perspektiivinkorjausoptiikan kanssa saadaan tietenkin parempia tuloksia. Ohjelmallisesti suoritettava korjaus ei ole kuitenkaan niin huono kuin voisi alkuun olettaa. Käyttämällä vähemmän vääristävää polttoväliä ja antamalla kohteelle rajauksen suhteen runsaasti tilaa saavutetaan paras ja miellyttävin lopputulos.

t. Hannu

perjantaina, tammikuuta 12, 2007

Valokuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa...

iPhotoMEASURE on uusi softa joka mahdollistaa lähes kaiken mahdollisen mittaamisen valokuvasta. Valokuva on nykyisin käytänöllinen tapa mitata asioita ja mikä parasta, nykyisin näitten tietojen jakaminen on nettiyhteyksien ansiosta tavattoman nopeaa ja vaivatonta silloinkin kun fyysisesti paikan päälle on liian kallista taikka jopa mahdotonta päästä. Lisäksi valokuva toimii oikein varastoituna katoamattomana todisteena eri asioiden keskinäisistä mittasuhteista.

Riittää että otat valokuvan kamerallasi ja syötä sen iPhotoMEASURE softaan. Softa mittaa automaattisesti eri objektien etäisyydet toisistaan. Mittanauhojen käyttäminen on tämän innovaation jälkeen täysin turhaa, riittää että on olemassa valokuva kohteesta. Ei tarvitse kiipeillä tikapuilla kattoja pitkin. Softa laskee tarvitut etäisyydet ja pitää ne muistissaan myös myöhempää tarkastelua varten. Softan avulla säästyy valtava määrä turhaa matkustelua esim. remonttipaikoille mittaamista varten.

Mahdollisia käyttökohteita on todella useita.

* koti
* puutarhat
* projektimitoitus
* omaisuudenarviointi
* tutkimukset
* poliisitutkinnat
* onnettomuustutkinta
* sisustussuunnittelu
* jne.

Ohjelma toimii jopa kännykällä otetulla kuvalla.

http://www.iphotomeasure.com

t. Hannu

torstaina, tammikuuta 11, 2007

Photoshop CS3 pintaraapaisu

Uusi 'fotari' on tulossa tämän vuoden puolella. Monet kiinnostuneet ovatkin tätä aihetta jo seuloneet pidemmän aikaa mutta annanpa vielä omia kokemuksia esille. Latasin betan itselleni viime vuoden puolella mutta vielä käyttö on ollut pintaraapaisua sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Uusia ominaisuuksia on paljon, näkyvin näistä on käyttöliittymän muutos hiukan uudenlaiseksi. Käytettäessä CS2-versiota välillä tulee mieleen lähinnä tarmi 'vanhanaikainen' käyttöliittymän suhteen. Uudessa pidän työkalupalkista ja muutenkin työpöydän sijoittelusta enemmän. Sen sijaan Expand Dock, josta voidaan valita mitä ruudun oikeassa laidassa halutaan suoraan näkyviin ja mitä kliksautellaan auki, vaatii hiukan totuttelua. Asiaa helpotti tältä osin kun muutin oikean ikkunat laidan CS2-lookkiin. Koko oikean laidan (eli Expand Dockin) saa yhdellä klikkauksella pienennettyä ikoneiksi ruudun oikeaan laitaan jos työtilaa tarvitsee hiukan enemmän. Pientä viilausta siis käyttöliittymän suhteen.

Raw-kuvien tuonti on muuttunut. Uusi tuontisofta tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia, mutta asiaan perehtymättömälle monet säätimet ovat aikamoinen alkushokki. Kun softaa on jonkin aikaa käännellyt alkaa sen kanssa saada jälkeä aikaiseksi mutta ainakin minulla on vielä paljon opeteltavaa RAW-työskentelyssä. Suuremman määrän RAW-kuvia ohjelman kautta tuodessa tulee perustoimintoihin rutiinia. Auto-valinta etusivun säädöille tekee välillä varsin kummallista jälkeä, näyttää siltä että hiukan alivalottuneiden kuvien kanssa se säätää mielummin kirkkautta (Brightness) kuin valotusta (Exposure). Useasti tuota kirkkautta joutuu käsin säätämään hiukan Auton asetusta alemmaksi. Etusivulla on uusia säätimiä myös Recovery ja Fill Lights. Samoin etusivulla on mahdollisuus muuttaa kuva mustavalkomuotoon. Siitä näkee nopeasti ruksittamalla miltä kuva voisi mustavalkoisena näyttää, itse todennäköisesti tulen tuota käyttämään erittäin harvoin. Muut sivut ohjelmassa on 'piiloitettu' yhden kirjaimen edustamien välilehtien taakse, tämä tekee niiden käytöstä aloittelijalle aika sekavan. Kun ohjelmaan tottuu ja eri sivut tulevat tutuiksi niin uskon että tuota arvostaa sen tarjoaman nopeuden suhteen (kaikki sivut valittavissa heti ilman selausta).

Itse fotarissa on säätimiä ja vimpaimia eri lähtöön. Uusia ominaisuuksia löytyy kun niitä käy etsimään mutta oma käyttöni tässä vaiheessa on ollut hyvin kuvien kanssa perusnäpertelyä, kuvankäsittelyä sen laajemmassa merkityksessä en vielä tähän mennessä ole ehtinyt tuolla tekemään. Sekoitustiloja on tullut pari lisää joilla pääsee tekemään hienosäätöä. Mustavalkokäännökseen on oma työkalunsa jossa on valittavina 'suodattimia' ja tietysti kaikki arvot voi säätää itse. Tämäkin työkalu vaatii totuttelua, Channel Mixer vei vielä tässä vaiheessa voiton. Channel Mixerissä on pieni mukavuus tehtynä aikaisempaan versioon: jos kuvasta tehdään mustavalkoinen saa säädin alkuarvot valmiiksi tasaisemmin sen sijaan että punainen olisi tapissaan muiden värien ollessa tyhjät.

Käyttö tuntuu hiukan nopeammalta kuin edellisen version kanssa. Kirjoittelen lisää uuden version ominaisuuksista sitä mukaan kuin niitä tulee eteen näin valokuvaajan näkökulmasta.

t.
Vesku

Tunnisteet: ,