tiistaina, heinäkuuta 24, 2007

Sisäkäyttöön tarkoitetut studiolamput myös pihalle?

Onnistuuhan se, ainakin useimmiten. Alkuun voisi kuvitella että halpa bensiini/dieselkäyttöinen "normaalia" verkkovirtaa tuottava aggregaattihan sellaiseen tavalliseen ulkokäyttöön riittää. Ei kannata yrittää ellei täysin tiedä mitä on tekemässä. Mikä riittää jollekin systeemille ei välttämättä riitä toiselle. Tässä menee jyrkkä rajanveto ns. kuumavalojen ja studiosalamalaitteiden välillä. Monethan sähköä tuottavista polttomoottori-generaattoreista tuottavat sakara-aaltoista epäpuhdasta sinikäyrää joka pahimmillaan saa elektroniikkaa sisältävän studiosalamalaitteesi sekoamaan taikka tappaa sen lopullisesti. Kuumavaloilla kun taas ei ole mitään ongelmia ko. ympäristössä. Ongelmat aggregaattien kanssa eivät edes lopu tähän koska melu ja mahdollinen hajusaaste saattavat myöskin tehdä kuvaamisesta varsin tuskallisen toimenpiteen. Puhdasta siniaaltoa tarvitaan aina studiosalamalaitteiden kanssa käytettiinpä virtalähteenä mitä tahansa sillä siniaalto muistuttaa verkkovirtaa parhaiten. Alimitoitetulla siniaaltoinvertterillä voit myös saada suurta tuhoa aikaiseksi salamalaitteistossasi, jollet tarkalleen tiedä mitä olet tekemässä. Tässä artikkelissa keskitymme tällä kertaa studiosalamalaitteiden verkkovirran ulkopuoliseen virranantoon.

Studiosalamalamput aiheuttavat purkautumis- että latautumisnopeudestaan johtuen poikkeuksellisen kuormittavia purskeita, jolloin siellä toisessa virtaa antavassa päässä pitää olla reippaasti vääntöä, muuten ei koko hommasta tule yhtään mitään. Studiosalamat ovat erittäin herkkiä sähköteknisiä laitteita ja siis myös todella herkkiä rikkoutumaan, joten mitään ylimääräisiä riskejä ei niiden kanssa kannata ottaa. Loppujen lopuksi kun vertaillaan itse kyhättyjen pakettien (akku+invertteri) ja valmiiden tuotteiden välisiä hintaeroja, voidaan vaan todeta että kannattaa melkein mielummin hankkia se valmis tuote, koska se tulee useimmiten paljon halvemmaksi ja on yhtenä palana kompaktimpi kuljettaa kuin omat useammasta palikasta itse rakennetut kokonaisuudet.

Muutamat valmistajat tarjovat salamakäyttöön erityisesti tarkoitettuja laitteita jotka pitävät sisällään laadukkaan puhdasta siniaaltoa tuottavan invertterin sekä oman irroitettavan taikka kiinteän akku-osan. Yleensä tälläisestä laitteesta saadaan virtaa n. 100-500 laukaukseen riippuen studiolamppujen määrästä ja tehosta. Lisäakuilla voidaan kuvauksia pidentää tarvittaessa taikka ladata tyhjäksi imettyjä akkuja kesken kuvausten auton akusta taikka vaikkapa seinästä 230V verkkovirralla.

Tällä hetkellä virtalähteitä ulkokäyttöön valmistavat mm. Philippiineillä majaansa pitävä Innovatronix sekä Slovenialainen Elektrona, joka edustaa Flash Feeder merkkistä tuoteperhettä. Elektrona on perinteikkäämpi yritys joka on tarjonnut tuotteitaan useampien vuosien ajan. Innovatronix haastaakin Flash Feederin omalla erittäin aggressiivisella hinnoittelullaan. Kun ottaa laitteiden hintaerot huomioon on vaikeata kuvitella että Innovatronix pystyy tekemään edes voittoa Tronix Explorer sarjan tuotteillaan, niin lähelle hinnat osuvat irtokomponentteina Suomesta ostettujenkin osien tasolle.

Tällä hetkellä edellä mainituista vain Elektronalla on meillä Suomessa oma maahantuoja, jona tällä hetkellä toimii Helsingissä sijaitseva Studiovarustamo. Tronixeja saa tilattua Filippiineiltä helposti vaikka Visa Electronia käyttämällä. Eurooppalaiseen verkkoon tarkoitettu Tronix Explorer (230V/50Hz) 213 euron hintaisena tuntuu erittäin houkuttelevalta. Tuo ko. hinta sisältää laitteen rahteineen, hinnan päälle lisätään sitten vielä alv. ja tullimaksu. Ero 1395,- (alv. 0%) Flash Feeder Compactiin on tuntuva, vaikkakin jälkimmäinen on paljon monipuolisempi ja ominaisuuksiltaan parempi. Virtalähdettä valittaessa kannattaa tutustua tarkoin sen soveltuvuustaulukoihin koska joissain studiolampuissa laitetta suojaava elektroniikka voi estää sen toiminnan ko. virtalähteen kanssa.

Yksi erittäin tärkeä asia ei saa jäädä huomioimatta. Sisätiloihin tarkoitetut laitteet ovat tarkoitettu pääsääntöisesti käytettäväksi sisätiloissa. Studiosalamalaitteiden sisällä pyöritellään varsin isoja virtamääriä. Koska sisätiloissa ei tarvitse huomioida kosteustekijöitä, laitteet voidaan suunnitella täysin turvallisiksi sisätiloissa käytettäessä. Tilanne muuttuu täysin päinvastaiseksi kun sisätiloihin tarkoitetut laitteet viedäänkin ulos minne niitä ei ole alunperin tarkoitettu! Ihmishenki altistuu vaaralle varsin pienilläkin virtamäärillä. Pahimmassa tapauksessa taajuuden ollessa oikea saattaa hyvinkin pieni määrä virtaa aiheuttaa hengenlähdön, jopa 50-200 mA saattaa siihen riittää. Koska virtamäärät studiolamppujen sisällä ovat usein moninkymmenkertaisia siihen nähden mitä ihmishengen lähtöön nähden tarvitaan, kannattaa sääolosuhteiden kannalta ajateltuna ulkona kuvatessa olla aina erittäin varovaisia. Näillä vehkeillä ei ole mitään asiaa pihalle jos vesisateen todennäköisyys on edes 1%!!! Myös aamukaste ja muut poikkeukset yleisessä ilmankosteudessa on syytä tuntea. Studiolamppuja ei kannata säilyttää edes lyhyitä aikoja ulkotiloissa ennen niiden käyttöä jos on vaaraa että kosteus alkaa tiivistyä laitteiden pinnoille. Tihkusateeseen joutuminen sisäkäyttöön tarkoitettujen laitteiden kanssa aiheuttaa aina potentiaalisen vaaratilanteen. Niin vaarallisen että kuolemantapauksilta ei ole täysin vältytty. Märkään taikka pintakosteaan studiosalamalaitteeseen ei tule koskaan koskea paljain käsin!

Jos kuvataan säännöllisesti paljon ulkotiloissa, niin sitten jo turvallisuussyistä johtuen kannattaa hankkia suoraan ulkokäyttöön tarkoitettu kannettava generaattori taikka pari. Niissä myös nuo mahdolliset kosteustekijät on otettu jo suunnitteluvaiheessa huomioon.


Flash Feeder Compact
Hinta 1395,- (alv 0%)
Salaman latautumien: sama kuin verkkovirtaa käytettäessä
Laukaukset: 1200Ws 90-200kpl 500Ws 300-500kpl
Maksimikuormitus: 12800Ws
Vaihdettava akku: kyllä
Lataus-aika 2,5 h (230V)
Lataus: 12V/24V/230V
Edustaja: Studiovarustamo

Tronix Explorer
Hinta: 249 $, rahti 45 $ + tulli ja alv.
Laukaukset 300Ws 1000kpl
Maksimikuorimitus 1200Ws
Vaihdettava akku: ei
Latausaika 3 - 5 h
Lataus: 230V
Paino: 7 kg
Valmistaja: Innovatronix


t. Hannu

3 Comments:

Blogger Pasi said...

Tronixin akku ei näyttävästi toimi Elican FX400 kanssa... shit... miksei!!!!!!!! :)

6:45 ip.  
Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Siksi että ns. ammattikama on leluista poiketen asia erikseen. =)

t. Hannu

6:54 ap.  
Blogger Pasi said...

pöh pöh, menee noi Tronixit DLiteihin... they aint no pro :)

10:09 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home