lauantaina, huhtikuuta 07, 2007

DIY Rengasvalo

Tällä kertaa valmistimme rengasvalon testikäyttöön huokealla. Kävin hakemassa tarvikkeet Päijänteentiellä sijaitsevasta Lamppupankista. Tarvittavien osien suhteen minua minua konsultoi puhelimitse sähkömestari Esa Pallas. Valolle tuli hintaa 40 euroa per sähkömateriaalit, plus pari alumiinikiskon palaa kaverin tallin romukasasta. Duunia ei tässä projektissa ole hinnoiteltu. Pylväsporakoneen ja ruuvipuristimen lisäksi tarvittiin yksi nippuside kiristämään sähköjohto jottei se irtoa jos johdon päälle astuu vahingossa kuvaustilanteessa.

Putkeksi valitiin luettelosta Philipsin putki tyypiltään TL-E Pro 40W/840 3200 G10Q. Putki on tehty Thaimaassa mistä koko idea sai alkunsakin, siellä nimittäin käytetään ko. valaisintyyppiä sangen yleisesti kattoplafondeissa. Suomeen tuotuna ko. putken lähtöhinta 27 euroa tuntuu hieman kohtuuttomalta koska paikallisessa supermarketissa koko lamppu maksaa korkeintaan 500 bahtia. No Suomi on kallis paikka, ei mahda mitään.

Systeemiin tarvittiin seuraavat osat: loisteputki, kuristin, sytytin, sokeripala, kiinnikkeet, pala sähköjohtoa ja verkkojohto. Kytkentä on hyvin yksinkertainen ja se on erittäin helppo toteuttaa itsekin. Oma systeemini oli jo valmiiksi kasattu liikkeessä (kiitokset Esalle) kuristimen kytkentää lukuunottamatta. Erittäin asiallista palvelua muutenkin kyseisessä liikkessä.

Aloitimme kiinnityksen suunnittelun kaverin pajalla. Koska rengaskiinnikkeitä tuli mukaan kolme, päätimme tehdä t-ristikon lampun tueksi. Mittasimme kuristimen ja hahmottelimme poikkiraudan ensiksi. Kun poikkirauta oli paikoillaan teimme U:n muotoisen raudan johonka kiinnitimme kuristimen ja sytyttimen. U-raudan yläpäätä modifioitiin ruuvipuristimella jotta siihen saatiin kameraruuville paikka. Kameran alle löydettiin pienehkö pala neopreenia. Verkkojohto laitettiin kunnolla kiinni nippusiteellä. Kun reiät oli porattu pyöristimme vielä tukirautojen päädyt ja poistimme terävät reunat porausrei'istä. Kun rakennelma oli valmis päällystin ristikkoraudan vielä eristenauhalla.

Onneksi tuttavapiirissä on niin paljon malliporukoita että rinkulaa päästiin välittömästi seuraavana päivän testaamaan tositoimissa. Kuvasin 400D:llä johon oli kiinnitetty Tamronin 28-75mm 2.8, parhaimpiin tuloksiin pääsin n. 50 mm ja 3.2 aukon tuntumassa Av ohjelma päällä. Herkkyyttä ei välttämättä olisi tarvinnut nostaa 800 asti, mutta koska ideana oli kuvata mustavalkoista niin kaupanpäälle tullut kohina tuo vaan lisää filmimäisempää tatsia kuviin.

Kuvaustilanteessa havaitsin että rinkulaa ei ole edes pakko kiinnittää kameraan, telemmällä polttovälillä rinkulan saisi lähemmäksi kasvoja jos se olisi erillisellä kiinnityksellä jalustassa taikka jos joku jopa pitelisi sitä mallin edessä. Kinovastaavuudeltaan alle 80 milliset polttovälit eivät toimi ko. valon kanssa kovinkaan hyvin. Jos sparklen (rinkula) mallin silmässä haluaa isommaksi teline kannattaa rakentaa siten että kameraa pystyy siirtämään paljon taaemmaksi kuin tässä ensimmäisessä evoluutioversiossamme.

Mallit: Päivi (Fondi) ja Josefina (ModelBoom)
Meikki: Mari Nevander

t. Hannu