maanantaina, elokuuta 20, 2007

Canon Eos 1ds Mk III

Canon nostaa panoksia ammattilaisille suunnatuilla markkinoilla lanseeraamalla 5 kuvaa sekunnissa tallentavan 21 megapikselin EOS-1Ds Mark III:n, joka kuvaa 14 bitin syvyysresoluutiolla uuden, 35 mm:n kinovastaavan, täysikokoisen CMOS-kennon voimin. Se tuottaa tiedostoja, jotka voidaan muuntaa yli 100 Mt:n pakkaamattomiksi 16 bitin TIFF-tiedostoiksi, ja se on uusi suunnannäyttäjä 35 millimetriä vastaavan digitaalikuvauksen kuvatarkkuudelle. Kaksi DIGIC III -prosessoria mahdollistavat erinomaisen värintoiston ja sarjavalotuksen 5 kuvan sekuntinopeudella enintään 56 suuren JPEG-kuvan (12 RAW-kuvan) sarjoissa.

Uusi EOS-1Ds Mark III käyttää samaa tekniikkaa, joka esiteltiin aiemmin tänä vuonna EOS-1D Mark III -mallin yhteydessä. Ominaisuuksina on muun muassa 63 vyöhykkeen valonmittaus, 19 ristikkäistyyppisen tarkennuspisteen automaattitarkennusjärjestelmä, 3,0 tuuman nestekidenäyttö, jossa on suoran etsinkuvan katseluominaisuus, sekä yhdysrakenteinen EOS-kennonpuhdistusjärjestelmä. Ensisijaisen huippuvalontoiston tila laajentaa dynaamista aluetta niin, että valoisiin kohtiin syntyy enemmän syvyyttä ja yksityiskohtia.

Tärkeimmät ominaisuudet:
- 21 megapikseliä, täysikokoinen (35 mm) CMOS-kenno
- 56 kuvan sarjavalotus 5 kuvaa sekunnissa
- Kaksi DIGIC III –prosessoria
- Ensisijaisen huippuvalontoiston valintatoiminto
- Automaattinen tarkennusjärjestelmä, jossa on 19 ristikkäistyyppistä anturia ja 26 aputarkennuspistettä
- Yhdysrakenteinen EOS-kennonpuhdistusjärjestelmä
- ISO-alue 100–1600 (laajennettavissa arvoihin L:50 H:3200)
- 3,0 tuuman, 230 000 pikselin nestekidenäyttö, jossa voidaan katsoa suoraa etsinkuvaa
- Uusi suurempi ja selkeämpi etsin

Uutta pikselitekniikkaa

Kolmannen sukupolven CMOS-kenno varmistaa laadukkaat kuvat yhdistämällä uuden pikselitekniikan ja kennoon rakennetun kohinanpoiston aina ISO 1600 -herkkyyteen asti. Lisäksi 14 bitin analogi-/digitaalimuuntimet tuottavat värisyvyydeksi yhteensä 16 384 sävyä pikseliä kohden – tuloksena pehmeämmät värisävyalueet ja tarkempi värintoisto.
Mahdollisuus lisätä herkkyyttä arvoon H:3200 on hyödyllinen kuvaajille, jotka työskentelevät sellaisissa tilanteissa, joissa salaman käyttö ei ole sallittua tai mahdollista. Jos kuvaamisen on tapahduttava huomaamattomasti, hiljainen käyttötila vaimentaa suljinääntä, kun laukaisinta painetaan. Ensisijaisen huippuvalontoiston valintatoiminnon ansiosta esimerkiksi häitä ja maisemia yli ISO 200 -herkkyydellä kuvattaessa voidaan korostaa kirkkaiden kohtien dynaamista aluetta – morsiuspuvun, pilvien ja muiden vaaleiden kohteiden yksityiskohdat toistuvat sävykkäinä myös kuvissa.

Terävä laaja-alainen automaattitarkennus käyttää 19 ristikkäistyyppistä tarkennuspistettä jopa F 2,8:n valovoimaan saakka. Pisteet sijaitsevat automaattitarkennusalueen eri puolilla, joten tarkentaminen onnistuu keskipisteen ulkopuolellakin sijaitseviin kohteisiin. Automaattitarkennuksen tukena on lisäksi 26 aputarkennuspistettä. Käyttökytkinten joukossa on erityinen kameran takaosan automaattitarkennuksen painike. Sen ansiosta käyttäjä pystyy kytkemään automaattitarkennuksen käyttöön hetkessä kuvaa sommitellessaan. Etsin on nyt kirkkaampi ja tarjoaa laajemman kuvakulman, ja 63 vyöhykkeen valonmittausjärjestelmä antaa valokuvaajalle suuremmat mahdollisuudet hallita kuvan valotusta.

Selkeässä 3,0 tuuman nestekidenäytössä kuvaaja voi rajata ja tarkastella kuvauskohdetta 230 000 pikselin tarkkuudella. Suoran kuvan katselutoiminto näyttää nestekidenäytöllä tosiaikaista etsinkuvaa, johon voi valita ristikkoviivanäytön ja kuvan valotusta simuloivan histogrammin. Automaattitarkennuksen painikkeen voi säätää kääntämään kameran peili hetkellisesti ja käynnistämään automaattitarkennus suoran kuvan katselutoiminnon aikana. Studioympäristössä suoran kuvan etäkatselun ansiosta kuvaaja voi sommitella kuvauskohdetta, säätää asetuksia ja ottaa kuvan tietokoneelta mukana toimitetun EOS-apuohjelmiston avulla.

Omat valikkoasetukset

EOS-1Ds Mark III:n valikoissa on välilehtirakenne, jolloin selaamiselta vältytään ja valikoita on mukavampi lukea ja käyttää. Parannuksena aiempiin malleihin omat asetukset ja mukautetut toiminnot on yhdistetty 57 mukautettuun toimintoon, jotka on jaettu neljään loogiseen luokkaan. Valokuvaaja voi nähdä yhdellä vilkaisulla kaikki oletusasetuksiin tehdyt muutokset. Omalla valikkotoiminnolla kuvaaja voi tallentaa usein käyttämänsä asetukset erilliseen valikkoon, josta niitä pääsee tarkastelemaan heti tarvittaessa. Lisävarusteiden, kuten Speedlite 580EX II -salamalaitteen ja langattoman tiedostolähettimen WFT-E2, asetuksia voi muokata suoraan nestekidenäytöstä. ISO-herkkyys on pysyvästi näkyvillä nestekidenäytön paneelissa ja ISO-asetukselle on myös uusi, erillinen painike.

Sulkimen normikesto yltää nyt 300 000 valotukseen. Magnesiumseoksesta valmistetussa rungossa on tiivistys pölyä ja kosteutta vastaan. Yhdysrakenteinen EOS-puhdistusjärjestelmä vähentää, torjuu ja poistaa pölyä kennosta, mikä vähentää merkittävästi manuaalisen puhdistuksen tarvetta. Kamera laukaisee hälytysäänen, jos muistikorttiluukku avataan ja kuvien kirjoittaminen kortille on vielä kesken. Näin vältytään kuvien tahattomalta katoamiselta.

Kamerassa on video out -liitäntä (sekä NTSC että PAL – ja
suoran kuvan katseluominaisuus, joka soveltuu ihanteellisesti kuvan suoraan näyttöön asiakkaille kuvaustuokion aikana) sekä USB 2.0 -liitäntä. Erityisliitäntä yhdistää USB-kaapelin kameran runkoon, jotta se ei vahingossa irtoa paikaltaan kuvauksen aikana.

Langaton lähetin

EOS-1Ds Mark III on täysin yhteensopiva kaikkien EF-objektiivien ja EX Speedlite -salamalaitteiden ja -lisävarusteiden kanssa. Lisäksi sitä voidaan käyttää langattoman tiedostolähettimen WFT-E2 kanssa. WFT-E2 mahdollistaa tiedostojen turvallisen latauksen langattomasti FTP-palvelimelle sekä etäkäytön HTTP- ja PTP-protokollien välityksellä. Laite voidaan myös yhdistää ulkoiseen tallennusvälineeseen, ja se tukee GPS-paikannustietoa, kun sitä käytetään yhteensopivan kannettavan GPS-laitteen kanssa. Jos kuvaustehtävässä kuvan suojaus ja aitous ovat tärkeitä, EOS-1Ds Mark III sopii käytettäväksi alkuperäisyyden tunnistus- ja tietoturvatyökalun OSK-E3 kanssa.

EOS-1Ds Mark III -kameran mukana tulee monipuolinen ohjelmistopaketti, johon kuuluu Digital Photo Professional (DPP), RAW-tiedostojen muunto-/käsittelyohjelma, joka tarjoaa kaikki tarpeelliset välineet RAW-kuvankäsittelyyn. DPP toimii yhdessä kameratoimintojen, esimerkiksi pölynpoistotietojärjestelmän ja kuvatyylien, kanssa. Kamerassa on myös EOS Utility -apuohjelma, ImageBrowser/ZoomBrowser sekä PhotoStitch.

Uuden EOS-1Ds Mark III:n toimitukset alkavat Suomessa marraskuussa 2007. Kameran hinta asettuu 8850 euron tasoon.

http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos1dsm3/index.html