sunnuntaina, elokuuta 05, 2007

Kynäilyä

Kesällä tuli hankittua A5-kokoinen piirtopöytä kynällä. Malli on Wacom Volito 2 ja se ei ollut hinnalla pilattu. Speksit löytyvät tarkemmin tuotteen sivuilta ( My Volito ) mutta lyhykäisesti kerrottuna tuossa on 512 paineentunnistustasoa ja kynässä on kaksi toimintonäppäintä jotka ovat oletuksena hiiren oikea näppäin ja tuplaklikkaus. Kynän mukana tulee myös ArtRage Wacom-edition piirto-ohjelma.
Odotuksia kynälle oli tietysti ilmassa erioten Photoshop-käyttöä varten. Katselin opetusohjelmat ja kävin tutorit lävitse ja sitten kokeilemaan.. Lopputulos ei ehkä ollut sitä mitä olisin toivonut. :) Säätelymahdollisuuksia on sekä Photoshopin kautta että Voliton ohjelmistossa mutta loppujen lopuksi on käynyt niin että kynän käyttö on jäänyt vähemmälle.

Mistä sitten se jäi kiinni? Itse olen käyttänyt hiirtä tietokoneen ohjastamiseen sitten Windows version 2 joten hiiren käyttö, kaikista ongelmistaan huolimatta, on juurtunut syvään ranteessa. En ole koskaan ollut hyvä piirtämään ja käsialastani ei saa oikein millään ilveellä selvää joten näiltäkin lähtökohdilta hiirellä on kynään nähden etulyöntiasema. Lassottaminen hiirellä sujuu itseltäni sutjakammin kuin kynällä jolla se on aika pitkälle hapuilua. Kynän nappuloiden käyttö ei ole minulle sujuvaa kun taas hiiressä on neljä nappia + rulla/tuplaklikki käytettävissä.

Mutta ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Paineentunnistustasot ovat mukavia maskin värittämisessä. Laittamalla pensselin koon muuttumaan paineen mukaan siitä sai selvästi enemmän irti kuin hiirityöskentelystä. Kokeilin alkuun opasiteetin muuttamista paineen mukaan mutta en ollut oikein tyytyväinen lopputulokseen - vaikkakin tämä säätö olisi nimenomaan järkevin mielestäni. Ehkä sitä kynää pitäisi saada säädettyä niin että suurin osa paineesta kohdistaisi muutokset vain opasiteetteihin 1-30 ja pieni osa painettaessa kynää kovempaa pöytään antaisi sitten nuo loput arvot. Näin nimenomaan maskin (ja kloonauksen) kanssa koska aika harvoin käytän suurempaa opasiteettia kuin 50%.

En nyt kuitenkaan heitä kynää vielä pois vaan tarkoitus on jatkaa kynälläkin harjoittelua. Ehkä sen käyttöön tulee valaistus eikä sitä ilman osaa tehdä mitään Photoshopilla mutta siihen asti pidän kiinni hiirestä ja ajan salliessa otan kynän käteen. Lisää ohjekirjan lukua, harjoituksia ja kuvien käsittelyä harjoitusmielessä varmasti tarvitaan paljon. Vinkkejä tosi saa antaa kommenteissa.

Olen tyytyväinen ettei tullut hankittua suurempaa pöytää jotka maksavat moninkertaisesti tuon Voliton hinnan. Omien kokemuksieni pohjalta piirtopöytää haluavien on hyvä joko kokeilla/lainata joltain pöytää jotta on edes aavistus siitä miten omat kädet taipuvat kynän kanssa työskentelyyn. Tai sitten ostaa edullinen piirtopöytä jotta pääsee sisälle kynäilyyn.

t.
Vesku

Tunnisteet: , , ,

3 Comments:

Blogger Janne said...

Parhain tapa opetella käyttämään wacomia on kirjoitella tekstejä. Näin oppii katsomaan eri kohtaan kun siihen kirjoituspintaan.

9:16 ip.  
Blogger Milan Kolarovic said...

Volito on ihan lelu valitettavasti, suosittelen hankkimaan heti alusta Intuos 3 -sarjan tuotteen niin kynäily pääsee oikeuksiinsa. Olin itsekin paatunut hiiren käyttäjä, enkä myöskään "osaa piirtää" tms - mutta kyllä kun pari viikkoa oli kynän käytöstä kulunut niin sitä ei enää hiireen koske pitkällä kirveelläkään..

..tai jos koskee, niin tuntuu se käsittömättömän hitaalta ja kömpelöltä tavalta ohjata/käyttää tietokonetta.

9:48 ap.  
Blogger Vesku said...

Kiitoksia. Ihan heti en ole kyllä toista alustaa hankkimassa. :)

Tuota tekstin kirjoittamista voisi yrittää. Siinä vain iskee pahasti takaisin juuri oma 'käsialani' (tai sen olemattomuuus).

Miten tuo Intuos 3-sarjalainen eroaa merkittävästi Volitosta? Siis ihan kokemuksina, eikä markkinointipuheena.

t.
Vesku

7:16 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home