torstaina, helmikuuta 23, 2006

Carl Zeiss S Planar 60mm 2.8 T*


Taas "vähän" erikoisempi kokoonpano. =) Kannattaa katsella tarkemmin sillä näitä comboja ei taatusti ui joka ojankulmassa vastaan. Tuskin valitettavasti tulevaisuudessakaan. Ongelmana on se että Macro Planarin -perävälitykset- syöksyvät täyden kennon rungoissa syliin. Toisinsanoen perässä on himmentimen välitystappi ja joku toinen "hainevä", jotka ottavat adapterista huolimatta: a) peilikoteloon, b)ehkä peiliinkin kiinni. EOS 20D:ssä kyseistä ongelmaa ei sen sijaan ole koska peili on n. 50% pienempi ja peilikotelo siten myös kauempana tarjoten samalla isompaa välystä (myös EF-S sarjan linssien takia) peilikotelon etuosaan. Hainevän tarkoituksena on ollut ilmeisesti saada tukevoitettua/kohdistettua objektiivi kunnolla Contax merkkiseen runkoon.


EOS 5D:n vaihtoehtoina on vaihtaa adapteri paksumpaan, modifioida peiliä taikka koneistaa linssin perätapeista tavaraa pois. Tässä tapauksessa puhutaan millistä ja sen kymmenysosista. Loittorenkailla ko. komboa voi sen sijaan aivan huoletta käyttää... ongelmana on vaan silloin se että taaimmaisin tarkennusetäisyys kennotasolta on alle puoli metriä, toisinsanoen tarkennus äärettömään on täysin mahdotonta.


Carl Zeiss 60mm 2.8 S Planar on ilmeisesti tarkimpia koskaan 35 milliseen kinariin suunniteltuja optiikoita. Lähes täysin vapaa säröstä ja varustettuna uskomattomalla piirtokyvyllä, kelluvuuden ja planar -symmetrisen rakenteensa ansiosta. Suurennussuhde on kohtuullinen 1:1, helicoid järjestelmän ansiosta sillä pystyy normaalisti tarkentamaan äärettömään ja lähelle piirtokyvyn pysyessä molemmissa päissä aivan referenssitasolla. (Yleensä makrolinsseissä kompromissataan jompi kumpi pääty.) Obiskan rakenne sinänsä vastaa sisäänrakennettua loittoa, objektiivin runkoon itseensä on vain lisätty kierrettä jolloin linssiryhmät loittonevat filmitasolta. Himmennin on tässä Carl Zeiss linssissä varustettu kuudella lehdellä, se Zeissin kuuluisa "Ninjastar", jonka tuottama bokeh on keräilijöiden mukaan legendaa.


60 millinen Zeiss on siitä erikoinen lasi että niitä pyörii suomessa todella vähän. Uuden hinta saksassa on kohtuullisen kallis, lähes puolitoista tuhatta euroa. Käytettyjen hinnat pyörivät n. 450-900 euron tuntumassa, kunnosta riippuen. Linssistä on tehty muutamia eri variaatiota joista Saksassa valmistettu S-Planar on se kaikkein halutuin. Nykyversiot linssistä valmistetaan Japanissa ja niistä on liikenteessä kaksi eri mallia. MakroPlanar C eli "compact" on kevyempi ja tarjoaa vain puolet suurennoksesta. 1:1 suurennoksella varustettu MakroPlanar on se uudemmista parempi versio, joista pyydetään tietenkin enemmän.

Alla olevat testikuvat on otettu EOS 5D:llä, Carl Zeiss 60mm 2.8 T* S Planarilla sekä 12 millisellä loitolla. Aukot 11-16, 160/th sec.






t. Hannu