keskiviikkona, kesäkuuta 28, 2006

Horsemanilta SW-D superwide kamerarunko digiperille...

Rolleiflexin ja Horsemanin yhteistön tuloksena on syntynyt yksi leveimmistä uusista digitaalisista formaateista. Uusi Horseman SW-D Pro on suunniteltu niin että siihen käy kaikki Hasselblad V sovitteiset digiperät ja näin ollen se antaa uusia mahdollisuuksia vaativien harrastajien ja ammattilaisten valokuvaamiseen, mahdollisuuksia mitkä eivät olleet aiemmin mahdollisia digimediumin parissa. Uutta kamerassa perinteiseen digimedium runkoon verrattuna ovat uudet yhteensopivat digitaaliset superlaajikset sekä palkeenomaiset siirrot.

Superlaajiksien käyttö on jäänyt mediumdigien kanssa todella vähiin, tämä johtuu runkojen fyysisistä mitoista. Runkopaksuus (vrt. esim. Mamiya RZ) on näytellyt probleematiikassa suurinta osaa. Horsemanin uuden suunnittelun takia voidaan jopa 24 millistä linssiä käyttää millä tahansa digiperällä mikä vaan on varustettu Hasselbladin V -mountilla taikka yhteensopivalla adapterilla. 24 millinen linssi yhdessä 38x48 millisen sensorin kanssa tuottaa saman kuvakulman kuin 17 millinen linssi 35 millisessä formaatissa. Uusi teknologia mahdollistaa kuvaamisen mm. sisäarkkitehtuurissa sekä maisemakuvauksessa. Lukuisia muita käyttökohteita löytyy, kuten hyvin arvata saattaa.

Horsemanin SW-D Pro linssipaketit tulevat varustettuina saksalaisen Schneiderin taikka Rodenstockin digitaalisilla linsseillä. Laajin Schneider Apo-Digitar XL24 on yksi neljästä saatavana olevasta linssiyksiköstä. Muita linssejä ovat Rodenstockin Apo-Sironar Digital linssit: 35mm, 45mm ja 55mm. Horseman SW sarjan linssejä voidaan kamerassa myös käyttää. Kaikki uudet digital sarjan linssit ovat sovitettu uusiin digitaalisiin haasteisiin, joka tarkoittaa kapeampaa piirtoympyrää korkeammalla resoluutiolla ja kovemmalla kontrastilla. Tämä on digitaalisessa kuvaamisessa tärkeää koska linssit ovat nykyään suunniteltu antamaan kovimmat MTF lukemat suhteellisen suurilla aukoilla. Aiemmin oli täysin riittävää että laakafilmikameran linssi pystyi piirtämän n. 20 linjaparia millille koska formaatti oli jo niin massiivinen. Nykyisin kennot ovat niin tarkkoja että resoluutiota on ollut pakko nostaa lähemmäs sataan linjapariin millille.

Horseman SW-D pystyy kuulalaakeroidun alumiinihissin avulla tarkkoihin nostoihin, laskuihin ja siirtoihin. Maksimi nosto ja lasku on 17 milliä suuntaansa. (24 millisellä linssiyksiköllä vain 10mm.) Sivuttaissiirto oikealle taikka vasemmalle on 15 milliä per suunta. Yhdistämällä siirrot useampaan valotukseen on mahdollista nostaa resoluutiota ja leventää kuvaa. Tällöin on mahdolista saavuttaa 48mm x 66mm taikka 36mm x 78mm kuvapinta-ala. Ammattilaiselle siirrot ovat yksi tapa lisätä resoluutiota siellä missä sitä eniten kaivataan. Superwiden ollessa kysymyksessä sitä tarkkuutta kaivataan juurikin reunoilla. Uusien supertarkkojen digiperien kanssa tässä on kova kamera mm. maisemakuvaukseen.

Lisätietoja:
www.dsmww.com

t. Hannu