torstaina, kesäkuuta 08, 2006

Sony mukaan taisteluun järkkäridigien markkinoista

Sony on hiljattain julkaissut täysin uuden digitaalisen Alpha [DSLR-A100] digijärkkärin, joka perustuu äskettäin digikameroiden valmistuksen lopettaneen Konica-Minoltan runkoon jossa oli 1.5 kroppikerroin. Kysymyksessä onkin varsin kova kilpailija esim. Nikonin D200:lle ja Canonin 30D:lle. Parhaita ja herkullisimpia ominaisuuksia on saatu siis edesmenneestä konseptista lisäämään rungon houkuttelevuutta kroppikennoisten järkkäridigien markkinoilla. Samalla kameraan on tullut kovia ominaisuuksia ihan muualta, nimittäin saksalainen Carl Zeiss on alkanut järjestelmäkameroiden objektiivitoimitukset Sonylle. Vahna toimittaja jo pokkaridigien ja puhelimien saralla, mutta nyt onkin tarjolla jo todella rankkoja ja täysin uusia laseja erityisesti Sonyyn sovitettuna. Aluksi mallistossa on yksi zoom ja pari todella laadukasta kiinteäpolttovälistä objektiivia. Aiemmissa testeissähän Contaxin 85 millinen muotokuvalasi on osoittautunut todella erinomaiseksi ja on nyt saatavilla Contaxin ja Nikonin lisäksi Sonyyn. Linssin rakennetta on jouduttu uusissa versioissa muuttamaan, mutta laatu on varmastikin huippuluokkaa jos aiempiin Zeissin näyttöihin on uskominen. Samoin 135 millinen lasi on Contaxin puolelta tuttu ja nyt myös Sonyyn saatavilla, tosin tämäkin uudemmalla konstruktioilla ja paremmalla valovoimalla varustettuna.

Uusi Alpha pitää sisällään Nikon D200:sta tutun 10,2 megapikselisen APS CCD kennon ja jakaa toistaiseksi omassa luokassaan suurimman tarkkuuden Nikonin kanssa. Uutta on myös Sonyn Minoltalta hankkima 19 linssin sarjan käsittävä objektiivimallisto jotka kaikki sopivat edesmenneen Maxxum mountin kanssa, jolloin jo aikaisemmin julkaistuja Minolta Maxxum sarjan linssejä voidaan Sony Alphassa myös käyttää. Mehukkaimpia vanhasta systeemistä poimittuja ominaisuuksia ovat tietenkin kamerarunkoon sisäänrakennettu kuvanvakain ja uutena ominaisuutena elektroninen kennonpuhdistus. Uutena ominaisuutena Sony lanseeraa myös rautapohjaisen dynamiikan laajentimen. Uutta on myös Bionz tyyppinen kuvaprosessori joka tukee nopeaa sarjakuvausta ja älykkäästi vähentää virrankulutusta.

Koska runko on varustettuna vakaimella, ovat tietenkin myös kaikki linssitkin, erinomainen asia esim. makrokuvauksen kannalta. Etu on merkittävä koska se tarjoaa parhaimmillaan jopa n. 3 aukon etumatkan vakaamattomaan runkoon verrattuna. Lintu- ja sporttikuvaajat ovat varmasti myös asiasta otettuja. Dynamiikan laajennin, josta jo edellä mainitsin on sekin tosi mainio ekstra, DRO nimittäin välittomästi arvioi otetun kuvan, laskee yläpään ja alapään ennen kuin terminoi kuvan jpeg -filen lopulliseen muotoon. Ja prosessi suoritetaan raudassa, ei softassa. Tehoa riittää siis sarjoihinkin. Nopeus kuitenkin on Sonyn korulauseita hieman vaatimattomampi, vain 3 raamia sekunnissa jatkuvana. Alphan akku kestää noin 750 lähtöä, riippuen olosuhteista ja esikatselutilan käytöstä. Nykyään digikameroiden akkujen kestot ovatkin yleisesti ottaen riittävät joten lukema ei ole mitenkään erityinen. Kamera painaa akun kanssa vain 638 grammaa ja on siis erittäin kevyt. Sony pitäytyy salamakengän osalta Minoltan ratkaisussa mikä saattaa myöhemmin tuottaa harmaita hiuksia kun tarkoitus olisi liittää kolmansien osapuolien lisävarusteita kameraan.

Alphan kuvasensori on pinnoitettu erikoispäällysteellä joka estää sitä keräämästä itseensä pölyä kennon ollessa päällä ja staattisessa tilassa. Lisäksi erityinen anti-dust toiminne ravistaa ylimääräisen polyn kennolta kun virta sammutetaan. Alpha aloittaa silmään perustuvan esitarkennuksen ennen kuin suljinta painetaan, etuna on nopeampi tarkennus nopeissa tilanteissa. 2,5 tuumainen iso lcd näyttö ilmaisee onko kuva onnistunut vai ei. Yksi tärkeä pointti on se että Sonylle perinteisen memorystickin lisäksi kamera toimii myös CF muistikorteilla. Paljon siis kovia ominaisuuksia varsin kohtuullisen hintaisessa paketissa. Hinta tulee pyörimään jossain 1100-1000 euron huitteilla kun kamera saapuu jälleenmyyjille suomessa. Sonyn uudet linssit myös ovat varsin mielenkiintoisia vaikkakin jo Minoltan puolelta tuttuja. Lintuharrastajille ja urheilukuvaajille on pari todella hienoa putkea tarjolla.

t. Hannu

2 Comments:

Blogger Mikko J. Kalavainen said...

Nohnoh, faktat suoriksi vaikkei nippelöinti aina hyvä asia olekaan. Minoltan puolelta vanhana teknologiana ei ole tullut kennon puhdistusta, ja kroppiluokkansa kovimmat resoluutiot tarjoaa edelleenkin Nikonin D2X(s), rapialla 12mpllään. Memorystickkikin on ennemmin CompactFlashin rinnalla, kun vain adapterilla toimii.
Mahtaa se Nikonia syödä kun Sony myy Nikonin D200sen kennolla varustettua kameraansa miltei puoleen hintaan...

1:20 ip.  
Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Kiitos korjauksista!

9:50 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home