perjantaina, helmikuuta 24, 2006

Carl Zeiss Tessar 45mm 2.8 T*


Pidetään jo aloitettua linjaa yllä ja lisätään jälleen kerran erikoisempi linssi 5D:n keulaan. Paulin pannukakuksikin haukuttu 45 millinen Tessar on todella mainio reissu ja street -obiska. Painoa kyseisellä linssillä on vaivaiset 90 grammaa. Eniten hilpeyttä herättää nimenomaan sen fyysinen koko. Linssin paksuus on vaivaiset 18 milliä! Aluksi en voinut millään uskoa että kyseinen linssi on edes Contaxin SLR sarjaan yhteensopiva. Varsinainen lilliput, jossa on kuitenkin huippuluokan suorituskyky. Rakenne on myöskin erittäin poikkeuksellinen, ryhmiä on vain kolme ja elementtejä 4. Tosin kyseistä konstruktiota on Zeissilla käytetty jo viimeiset 104 vuotta. Ei siis kannata korjata sitä mikä ei ole rikki.


Carl Zeiss linjastossa 45 millisellä Tessarilla on myös yksi arvostetuimmista paikoista. Täytyy vaan huomioida että mainetta niittävät yleensä aina vain ne eksoottisimmat konstruktiot joissa valmistajan kyky hallita säröä, värivirheitä ja resoluutiota korostuvat. Normaalialueen linssejä yleensä dissataan, vaikka ne olisivat oikeasti kuinka hyviä tahansa. 45 millinen onkin keräilijöiden keskuudessa Zeissin halutuin normaalialueen optiikka nimenomaan Tessar -rakenteensa ansiosta. Piirtokyvyltään Planar -sarjalaiset Zeissit voivat olla sitä parempia, mutta Tessarin rakenne on sangen erikoinen ja se on siten paljon kiinnostavampi.

45 millisessä Carl Zeiss Tessarissa on myös "ninjastar" -tyylinen himmennin. Useassa ulkomaisessa julkaisussa tämänkin linssin piirtokykyä on kehuttu maasta taivaisiin. Mielenkiintoinen kuriositeetti on myös se että linssistä löytyy pienet merkinnät aukon 8 ja etäisyysmitan kohdalta 3.5 m. Asettamalla ne linjaan kaikki on tarkennusalueen sisäpuolella 60 sentistä aina 10 metriin, tällöin voi keskittyä paremmin sommitteluun koska tarkennus on aina kohdallaan. Tämä on street kuvaajan kannalta olennainen tieto koska todella harva objektiivi on rakenteeltaan vastaava.



t. Hannu

2 Comments:

Blogger Alexandru Petrescu said...

Hi, I'm interested in using a Tessar 45/2.8 on a Canon 5D. I notice you did it 1 year ago. Does it work ok?

What mount adapter is that?

Can you focus to infinity?

Does the lens hit the mirror?

Did you have to modify, grind or shave the mirror?

Some reports on the Internet say this combination Tessar on 5D does not work.

Thanks in advance,

Alex

12:10 ap.  
Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Yeah it does work. You can find easily these chinese stainless steels adpaters from Ebay.com.

Focuses on infinity, at least if you stop it down few steps.

It does not hit mirror, but when you attach lens on your camerabody there is strong possibility that fin near lens bajonette hits the mirror box of camera. So it might leave some markings inside of your camera body if you don't shave the fin.

It is not dangerous but can be bad easily noticeable thing when you are selling your camera. Also shaving that rear fin can lead changes in value of your Contax lenses.

1:30 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home