maanantaina, heinäkuuta 10, 2006

Muutama sana Contax/Yashica -> EOS adaptereista

Markkinoilla liikkuu monenlaisia adaptereita millä saa A. valmistajan objektiivit B. merkkiseen kamerarunkoon kiinni. Koska valmistajia on useita (nyrkkipajoista tehtaisiin), on myös laadussakin eroja. Hankimme saksasta muutama kuukausi sitten erään ebay diilerin kautta erityisen edullisesti yhden uuden merkittömän alumiinisen mallikappaleen testattavaksi. Hinta postituskuluineen jäi karvan alle 20 euroon. Aluksi adapteri näytti ihan mainiolle päällisin puolin, mutta lähempi tarkastelu paljasti siinä huomattavia puutteita. Erittäin kevyt adapteri paljastui varsin erikoiseksi, se nimittäin oli kiero jo tehtaalta lähtiessään. Mikään suuri haitta tämä ei sinänsä ollut koska kameran ja objektiivin välissä sen valmistusmateriaali, pehmyt alumiini, taipui suoraksi. Syynä taipumiseen oli erään sortin kitkakiristys, kiertämällä objektiivia tarpeeksi, se kiristyi tarpeeksi tiukalle runkoa vasten. Mukana tuli myös ruuvi jolla kiinnityksen olisi voinut halutessaan varmistaa, mutta ei täysin ilman murheita koska ruuvikiristystä käytettäessä objektiivia oli todella hankala irroittaa EOS rungosta.


Suurempi vika oli se että ko. adapterin valmistusmateriaali oli todella pehmeää alumiiniseosta. Niin pehmeää että muutaman kiinnityksen jälkeen siitä alkoi silmämääräisestikin jo irrota hieman pientä partikkelia. Mitähän alumiininen pienen pieni lastu pahimmassa tapauksessa tekeekään kennolle sen päälle joutuessaan? Toinen merkittäväksi paljastunut ongelma oli adapterin paksuus, ko. sovite oli nimittäin huomattavasti ohuempi kuin aiemmin testaamamme parempi malli. Kroppikennoisilla rungoilla tämä ei ole välttämättä mikään suurikaan juttu, mutta silloin kun puhutaan täyden kennon rungoista... saattaakin objektiivien peräosa ottaa kameraa laukaistaessa peiliin kiinni. Samoin tarkennuksen kanssa saattaa tulla ongelmia. Voi nimittäin olla ettei tarkennus äärettömään välyksestä johtuen täydellä aukolla enää onnistukaan, varsinkin jos adapterirengas on liian paksu. Tämä asia kannattaa ottaa selville aina runkokohtaisesti. Kolmas kevyen alumiiniadapterin heikkouksista saattaa olla se tärkein. Havaitsimme että adapterin irroitus saattaa paikoitellen olla todella hankalaa ja hidasta, se jäi välillä jopa jumiin. Ja varsinkin ruuvikiristyksen kanssa. Todella ikävä asia jos olet esim. ulkona ja linssi pitäisi saada vaihdettua mahdollisimman nopeasti. Tällä halvimmalla adapterilla objektiivin saa kyllä kiinni kameraan, ja pääsee esim. Contaxin optiikkaa testaamaan, mutta pidemmän päälle kannattaisi hankkia heti kunnollinen adapteri ettei riko kalliita laitteitaan. Kuvaustilanteessa on helpointa jos jokaisessa objektiivissa on oma adapterinsa valmiina kiinni. Se pienentää sitä aikaa milloin kamera on objektiivin vaihdon aikana auki ja näin ollen myös edes hieman ehkäisee pölyn pääsyä hankaliin paikkoihin.

Parhaat C/Y -> EOS adapterit ovat tehty teräksestä ja niissä on erillinen jousistopperi (yläkuva) joka varmistaa objektiivin lukituksen vaikkei ruuvikiristystä käytettäisikään. Välyksetkin ovat huomattavasti tarkemmat ja tarkennus äärettömään onnistuu suurimmalla osalla Zeiss optiikoista ilman ongelmia.

t. Hannu