maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Zörk

Saksalainen Zörk edustaa monipuolisiin erikoisratkaisuihin soveltuvia kameratarvikkeita. Yrityksen markkinoimat tuotteet mahdollistavat todella reilun muokattavuuden kino- ja mediumformaatin kameroihin. Zörkiltä löytyy reilusti mitä mielenkiintoisempia ratkaisuja eri tyyppisiin kuvaustilanteisiin ja ammattivalokuvaajan alati muuttuviin tarpeisiin. Kysymyksessä on siis varsinainen aarreaitta vähänkään vakavammalle valokuvaajalle.

MFS
Multi Focus System tarjoaa medium- ja kinarikameroihin 30 asteen tiltin/swingin ja 360 asteen käännöt. Lisäksi MFS huolii saman valmistajan shift adapterit, pinhole järjestelmän, zoomaavat loitot, ja asfäärisesti muotoillun "macroscope" -lähikuvauslinssin. MFS tarjoaa mahdollisuudet monipuoliseen syväterävyysalueiden hallintaan. Erittäin asiallinen systeemi jolla miltei kaikista keskikoon objektiiveista saadaan kinomaastossa tilt/swing kelpoisia. Myös tietyt isommalla piirtoympyrällä varusteut suurennuskoneen optiikat ovat vapaasti hyödynnettävissä. MFS:n käyttökohteet ovat lähes rajattomat. Muotokuvaus, makroilu, tuotekuvat, muoti, maisemat ja matkailu... nämä nyt vaikka esimerkkeinä.

Mini Makro
Zoomava loittoputki tuo todella pitkää loitonnusta ja loistavaa muokattavuutta / joustavuutta makrokuvaukseen. Siinä missä perinteisien loittorengassarjojen kanssa törmätään siihen että renkaita joudutaan vaihtamaan useasti kesken kuvauksen, Mini Makrolla kuvaus voi jatkua keskeytymättä. Lisäksi etuna on todella pitkä teleskooppirakenne jolla loitonnusta saadaan varmasti tarpeeksi, ellei jo vähän liikaakin. Suurennuskertoimista puhuminen tässä yhteydessä olisi jo turhaa koska suurimmassa osassa tapauksista se on vähintäänkin "riittävä". Mini Makro käy adapterilla lähestulkoon kaikkiin merkkeihin ja järjestelmäkameramalleihin. Adapterilla Mini Makro kiinnittyy myös lähes kaikkiin keskikokoisiin järjestelmiin.

Pinholes
MFS systeemiin pystytään lisäämään adapterilla Zörkin Pinhole levyjä. Tarkasti laserleikattu musta anionisoitu alumiinilevy on käsitelty tummalla pinnoitteella joka vähentää optisen rakenteen sisäisiä heijastuksia. Pinhole lätkät on tarkoitettu käytettäväksi suurennuskoneeseen sopivien objektiivien kuten APO Rodagonin kanssa. Lisäksi voidaan myös Zörkin makroscope linssiä käyttää optiona. Pinhole -settin kuulu kolme erilaisella porauksella varustettua levyä (1mm 1,5mm ja 2mm). Näiden levyjen etukierre on 40.5 mm, eli ne ovat juuri Rodagon yhteensopiva. Step-up-down renkailla pinhole lätkät saadaan helposti kiinni isompiin kierteisiin ja muihin objektiiveihin.

Makroscope Type 1
Kahdella asfäärisellä elementeillä varustettu ja monikalvotettu Makroscope on laadukas lähikuvauslinssi. Lähilinssien etunahan on se että loittorenkaisiin verrattuna ne eivät kärsi valovoiman heikkenemisestä. Perinteisiin lähikuvauslinsseihin liittyy kuitenkin aina piirtokykyyn heikentävästi vaikuttavia tekijöitä. Yksi lähilinssien käyttökohde ovatkin kiinteällä optiikalla varustetut tapaukset kuten pokkarit ja videokamerat. Makroscope on optisesti korjattu 12 diopterian korkealla resoluutiolla varustettu ratkaisu moniin erilaisiin käyttökohteisiin. Makroscopen takakierre on varsin yleinen 52mm. 1:1 suurennokseen päästään suurimmalla osalla kinovastaavuudeltaan standardeilla linsseillä. Pikkutelet eivät em. suhteessa tee poikkeusta.

Panorama Shift Adapter
Zörk PSA tarjoaa palkeelle ominaiset siirrot 35 millisiin järjestelmäkameroihin. Shiftauksella saadaan perspektiivistä aiheutuvat virheet helposti elminoitua. Ideaalinen ratkaisu esim. arkkitehtuurin ja maisemien kuvaamiseen. Siinä missä useimmat PC optiikat tarjoavat 8-10mm siirtoja, tarjoaa Zörkin PSA jopa 20 millin liikkumavaran. 3:1 panoraamakuvat onnistuvat tällöin myös leikiten. Monissa 35 millisissä objektiiveissa näin rankoista siirroista aiheutuu kuitenkin freimin sivuosien rajuhko, ellei täydellinen tummuminen. Tästä päästään kuitenkin helposti eroon käyttämällä merkkikohtaisella adapterilla isomman piirtoympyrän omaavia keskikoon objektiiveja.

Zörk Adapters
Monelta ammattivalokuvaajalta löytyy montaa eri järjestelmää. Medium formaatin objektiiveja pystytään helposti kiinnittämään 35mm kameroihin. Etuina saadaan tällöin keskiympyrän parempi piirtokyky ja säröttömyys. Värien eripituisesta taittumisesta aiheutuvat virheet ovat myös tällöin paljon vähäisempiä koska kyseiset ongelmat ilmenevät yleensä parhaiten piirtoympyrän äärireunoilla. Zörkin adapterit toimitetaan mediumrunkoihin merkkikohtaisesti sopivilla etubajoneteilla ja takaosan kiinnitys on kaikissa sama M42. Adapterilla M42 kierre saadaan kiinni sitten lähes kaikkiin tunnettuihin kinarimalleihin. Adpaterit ovat välyksiltään merkkikohtaisen tarkkoja ja siten vääristä välyksistä mahdollisesti aiheutuvat optiset virheet on minimoitu. Zörkiltä löytyy muuten myös "crossformat" -adaptereita keskikokoisiin joilla objektiivit vaihtuvat kivuttomasti eri merkkien ja eri kokoisten keskikoon järjestelmien välillä. Tarkemmat ristiinsopivuustaulukot löytyvät Zörkin sivuilta.

Special Mounts
Zörk valmistaa myös spesiaalisovittimia tiettyihin legendaarisiin objektiiveihin kuten esim. Mamiyan 50mm f4 malliin. PC sovittimella tämä Mamiya 645:een suunniteltu optiikka käy kaikkiin verhosulkimella varustettuihin keskiformaatin kameroihin. Suurimmassa osassa runkoja adapteri pystyy +/-16 mm siirtoihin ja 360° kääntöihin. Pentax 67:n kanssa +/- 10mm siirrot ovat mahdollisia, 14mm siirroista aiheutuu jo pientä vinjetointia. Zörkiltä löytyy adapteri myös Schneiderin PC Super-Anguloniin joka mahdollistaa shiftauksen lisäksi objektiivin kallistuksen. Schneider 28/PC Super-Angulon on yksi maailman arvostetuimmista siirroilla varustetuista objektiiveista. Zörkin adpaterilla saadaan aikaan myös 12 millin tilttaus. Kamerakohtaisia sovittimia löytyy useimmille 35 millisille kameramerkeille.

Zörkiltä löytyy myös Contaxin G sarjaan erityisesti sovitettuja superlaajiksia. Voigtlander-Cosina tuottaa hintalaatusuhteessa ehkä maailman rankimmat superlaajikset mittaetsinmalleihin kuten Leicaan. Contaxin omistajat ovat jääneet valitettavasti kuitenkin tarjonnan ulkopuolelle omasta G kiinnityksestään johtuen. Zörk tarjoaa omia 12/5.6 and 15/4.5 Zörk-Heliar mallejaan Contax G sarjaan. Kysymyksessä kuitenkaan ei ole mikään adapteripatentti vaan V-C optiikat on jouduttu suunnittelemaan ja koneistamaan uudelleen peräosaltaan. Contaxin omia superlaajiksia (esim. Hologon 16/8) edullisemmat Zörk-Heliarit ovat saatavilla mustan ja kromin värisinä.

http://www.zoerk.de

t. Hannu

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Törmäsin sattumalta tähän blogiin, ja huomasin tuossa Zörk-jutussa hieman epämääräistä tietoa koskien Mamiya 50mm/4 Shift-linssiä.

Kyseinen linssi sisältää itsessään shift-ominaisuuden. Linssiä voi siirtää 16mm yhteen suuntaan (ei siis molempiin), ja kääntää 360 astetta ympäri. Paras terävyys saavutetaan aukoilla 16-22.

Zörkillä on adaptereita, joilla Mamiya 645-linssit saa sopimaan
35mm kameroihin.

Jos taas haluaa käyttää linssiä muissa keskikoon kameroissa, pitää se lähettää Zörkin verstaalle muokattavaksi mikä on kallista. Tämä siitä syystä, että Mamiya 645:ssa etäisyys bajonetista filmitasolle on pienempi kuin lähes kaikissa muissa keskikoon kameroissa. Tästä johtuen linssin ja kameran väliin tuleva adapteria on mahdoton toteuttaa, ja itse linssiä pitää modifioida. Toisin päin adapterit ovat mahdollisia.

3:36 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home