tiistaina, lokakuuta 03, 2006

Bounce It!

California Sunbounce (CS) rulez! Siinäpä vasta firma jolla todella informatiiviset nettisivut. CS:n bisnesidea on varsin yksinkertainen: valmistetaan ammattikäyttöön tarjoitettuja reflektoreita sekä tasureita, ja markkinoidaan ne eteenpäin todella näyttävillä playboymaisilla uimapukukuvilla =P Tässä on lyhykäisyydessään konsepti joka toimii kuin tauti.


Firmalta löytyvät kaikki lääkkeet sähköttömän studion perustamiseen ulkotiloihin. Yleisin set-up lienee sellainen jossa suora auringonpaiste vaimennetaan tasurilla taikka tapetaan verholla miltei kokonaan ja kohde otetaan joko yhdeltä taikka kahdelta puolelta refloilla auki. Lisälääkityksenä CS myy refloihin ja tasureihin sopivia jalustoja ja telineitä lisäpainoineen. Näillä hommat saadaan pidettyä hallinnassa hieman tuulisempanakin päivänä.

Suoran auringonpaisteen pehmentäminen on tehtävistä yleensä se ensimmäinen ja tärkein kun kuvataan ammattilaistasoista matskua keskipäivällä. Kun auringonvalo on saatu tasoitettua, aloitetaan parhaimman valaisukulman etsiskely. Kun kohteena on ihminen, haetaan pitkälti samoja aspekteja kuin studiokuvauksessakin. Naismallia kuvatessa yleinen käytäntö on hakea valaisuun pehmeähkö yleisilme, mikä onnistuu isolla mattapintaisella reflalla mainiosti. Ulkona ison reflektorin vaikutus on suoraan verrattavissa sisällä studiossa käytettävään isoon softboxiin.

Joissain tilanteissa halutaan tuoda ylimääräinen valonlähde mukaan toimintaan, ja tällöin käytetään kannettavaa studiogenistä. Jos kuvaillaan keskellä päivää pilvettömällä kelillä, kysytään generaattorilta reippaasti henkeä auringonvalon tehon rökittämiseen. Monet kannettavat salamat ovatkin nykyään jo varsin tehokkaita. Parhaimmista löytyy jopa radiotriggerit, joissa on salaman tehonsäätö. Esimerkiksi Henselin generaattoreita näytetäänkin käytettävän paljon California Sunbouncereiden kera.


Haastavinta ulkona isolla kalustolla kuvaamisessa on yleensä tuuli. Mitä isompia pintoja valaisussa käytetään, sitä vaikeampaa tavaroiden paikoillaan pitäminen yleensä on. Stylistien lisäksi kuvausryhmään kuuluu yleensä useampia assareita ihan pelkästään sen takia että tavarat pysyisivät setin aikana niille määrätyillä paikoillaan.

CS:n sivuilta löytyy todella monta erilaista ammattimaista kuvaussettiä. Kannattaa käydä katsomassa millaisella kalustomäärällä (tai oikeastaan sen vähyydellä) saa jo oikein mukavan näköistä materiaalia aikaiseksi. Esimerkkikuvia valaisusysteemeistä on todella paljon. Varoitus: alla olevat linkit sisältävät paljon alastomia naisia.

Linkkejä ammattilaisten valaisusetteihin:
Greg Gorman
Rolando Gomez
Steven Lyon
David Mecey
Art Brewer
Richard Hume

www.sunbounce-usa.com

t. Hannu