perjantaina, maaliskuuta 24, 2006

Dedolight Zoomspotit

Amerikkalainen Dedotec Inc valmistaa zoomilla varustettuja Dedolight kuumavaloja. Perinteisistä kuumavaloista Dedon 100/150 -sarja eroaa siten että lampun sisään on rakennettu säädettävä asfäärinen optiikka jota liikuttelemalla valokiilaa saadaan hallitua erittäin tarkasti. Linssirakenteensa ansiosta valoa voidaan tavallaan tarkentaa, jolloin valaisimen hyötysuhde nousee ja hajasäteily vähenee huomattavasti. Rakenteen etuja ovat myös pienempi virrankulutus, erittäin kompakti fyysinen koko sekä valon edistyneempi muotoiltavuus. Valokiilaa voidaan säädellä myös erilaisia optisia komponentteja sisältäviä putkia apuna käyttäen. Tällöin voidaan tavoittaa myös kaukana olevat kohteet hyvin tarkasti ja tehokkaasti. Erilaisia gobomaskeja, iiriksiä sekä rajaimia käyttämällä valoa voidaan myös käyttää haluttuihin erikoistehosteisiin. Dedolightin zoom on ollut sen verran innovatiivinen ratkaisu, että sille on jo annettu Oscar palkinto. Varsinaista Hollywood loistoa siis sanan varsinaisessa merkityksessä.



Leveellä 46° valaisukiilalla ainoastaan 100 wattinen dedolight vastaa noin 300 wattista fresnel lamppua. Zoomattaessa samaisen 100 wattisen lampun 4.5° valokiila vastaa jopa 800-1000 wattista fresnel kalustoa. (Tällöin kuitenkin pitää huomioida että kiila on hyvin kapea eikä se ole kuin teoreettisesti vertailukelpoinen, mutta antaa siis jotain kuvaa valon käyttäytymisestä silloin kun hyväksi käytetään sen optista rakennetta.)

Valokuvaajat valitettavan usein unohtavat sen että myös kohteen valaisulla on merkitystä. Oikeastaan kohteen valaisu on huomattavasti tärkeämpää kuin kamerat tai optiikat sinänsä. Vaikkakin ammattivalot ovat kalliita, maksavat ne työkaytössä itsensä takaisin huomattavasti nopeammin kuin mikään muu asia. Onhan valaisu kaiken kuvaamisen perusta. On vähän makuasia haluaako työssään käyttää kuumavaloja vai salamatekniikkaa. Kuumavaloilla työskenneltäessä joudutaan usein tekemisiin optiikan valovoimaan liittyvien kysymysten kanssa, koska halogeenivalaisimet ovat yleensä sangen vaatimattomia tehoiltaan. Etuna salamakuvaukseen on taas se että tuloksen näkee aina jo etukäteen. Jotkut valokuvaajat pitävät valojen ennalta arvattavuuden lisäksi suurimpana etuna sitä että kuumavaloilla saadaan aikaan helposti rankkoja syväepäterävyysalueita esim. muotokuvauksessa.

Kuvat: Dedolight

Linkki: How to set up dedolight?

t. Hannu