sunnuntaina, elokuuta 20, 2006

Luonnon rekvisiittaa

Ne jotka haluavat kokeilla tuotekuvausta studiossa huomaavat, että muitakin kuin kaupalliseen käyttöön tehtyjä tarvikkeita voi hyvin hyödyntää kuvauksissa. Näin lähellä syksyä on paras ajankohta hakea luonnon rekvisiittaa kuten kiviä, puiden lehtiä ja oksia sekä kaatuneiden puiden kappaleita. Moni kuvaaja käyttää luonnon antimia hyödykseen monestakin syystä eikä vain halpuus ole ainoa syy miksi niitä käytetään. yleisin syy on se ettei luonnon materiaaleja juuri tarvitse paljoakaan työstää vaan ne on valmiita useimmassa tapauksessa sellaisenaan käyttää.Puiden lehdistä vaahteran ja koivun lehtiä käytetään paljon kuvissa joissa halutaan syksyn raikkautta jne. Hyvä keino laadukkaisiin ja käyttökelpoisiin puiden lehtiin onkäyttää vanhaa hyvää kuivauskikkaa jolla lehdet pysyvät suorina ja ehjinä on kuivata ne kirjojen ja aikakauslehtien välissä joka on samalla hyvä varastointipaikka niille puiden lehdille. Moni varmaan kommentoi, että miksi uhrata kirjoja ja aikakauslehtiä niihin kun ne maksaa paljon. Ei niihin kannata uhrata omia kirjojaan vaan jokaiselle löytyy ilmainenkin vaihtoehto eli kotiin tulee mainoksia ja ilmaisjakelulehtiä jotka soveltuvat siihen aivan hyvin. Jos ei Anttilan tai Bilteman mainoksista tykkää niin tähän kuivaamistouhuun ne sopivat mainiosti samoin kuin ne alueuutiset yms. ilmaisjakelulehdet. Sinne väliin vaan puiden lehdet kuivumaan ja pinoon odottamaan oikeata hyötykäyttöä.

Kiviä kannattaa kerätä kanssa ja ei pelkästään isoja vaan pieniä kanssa. Kuvauskäyttöön sopivia pieniä sileitä kiviä löytyy veden ääreltä ihan rantavesistä. Oikeastaan kaikenlaisia hyödyllisiä kiviä löytyy vähän joka suunnalta joten niitä ei myöskään tarvitse kaukaa hakea. Kivet jotka on kerätty maasta kannattaa pestä koska monen kiven kohdalla niiden ominaispiirteistä saa paljon enemmän irti eikä niiden käsittely studiossa aiheuta jatkossa mitään pölyongelmaa.

Puun oksien ja kappaleiden käyttämisessä tulee muistaa muutamia seikkoja. Ensinnäkin kenenkään toisen omistamasta metsästä ei saa kaattaa ilman lupaa puita mutta luonnollisesti kaatuneen puun oksat ja kappaleita saa käyttää omiin juttuihin jos se ei haittaa metsän normaalia toimintaa. Myöskään täysin rauhoitetusta metsästä ei saa kerätä puunkappaleita. Kuitenkin on olemassa paljon metsiä ja teiden varsia joissa on käyttökelpoista muille kelpaamatonta oksankarahkaa saatavilla. Huomioitavaa on puunkappaleiden kohdalla, että mitä kauemmin se on ollut kaatuneena maassa sitä enemmän niissä on kaikenlaista eliöstöä joka ei luonnollisestikaan sovellu studioon vaan puun kappaleet pitää käsitellä mikäli haluaa niistä toukista yms.eroon. Jos haluaa tietyn tyyppistä karahkaa niin silloin on parempi käydä kyselemässä joltain maajussilta olisko sillä myydä tai antaa yksittäistä karahkaa kuvauskäyttöön. Joiltakin huoltoasemilta löytyy myös koivuhalkoja myytävänä joita sitten voi käyttää omissa jutuissaan. Moni on nähnyt käytettävän koivuhalkoja esim. puukoista ja veitsistä tehdyissä mainoskuvissa ja myös kenkämainoksissa (erityisesti vaelluskenkiä koskevissa koivuhalkoja on käytetty).

Luonto liittyy yllättävän paljon mainoskuvaukseen joten on siis luonnollista hankkia rekvisiitaksi kaikkea mikä liittyy luontoon unohtamatta vaikka heinäpaaleja (joita myös henkilökuvauksissa käytetään). Joten kun olette ulkona liikkeessä niin silmät auki ja jos löytyy käyttökelpoinen luonnon muovaama kappale niin mukaan vaan ja kuvia ottamaan

t. Pauli