keskiviikkona, syyskuuta 13, 2006

Harrastekuvaamisesta

Kuvaharrastelijana pidän kuvaamisesta. Sehän on tietenkin ilmiömäisen selvää, enhän muuten kuvaisi irrottaakseni ajatukseni arjesta. Kuvaamalla toisten harrastusta on mahdollista saada kuvaamisesta iloa myös muille samalla kun kehittää itseään kuvaajana.

Hevoset harrastuksena eivät ole itselläni kovin lähellä mutta koska olen varsin kaikkiruokainen kuvaamisen suhteen tulee kuvattua myös hevosia eri aktiviteeteissa. Ratsastuksen ja esteiden kuvaaminen on opettavaista ja mukavaakin jos hevosien seuraaminen ei tunnu vastenmieliseltä. Esteratsastustunnin jälkeen oli taas enemmän ideoita miten sitä lajia voisi kuvata paremmin.

Näyttävyyttä tavallisen harrastetunnin kuvaamisessa ei ole samalla tavalla kuin kisojen kuvaamisessa mutta tuolla tavalla on mahdollista päästä kuvaamaan useammin ja vaihdella paikkaakin suhteellisen vapaasti. Eikä harmita niin paljoa jos kuvat eivät onnistuneetkaan kuten itse ajatteli, voihan sitä mennä toiselle tunnille kuvaamaan. Ja useimmiten harrastajat ovat tyytyväisiä saadessaan parempia kuvia heistä itsestään heidän oman harrastuksensa parissa.

Tai ovatko tälläisen kuvaharrastajan kuvat parempia kuin asiaan vihkiytyneen harrastajan? Mistä tietää mitä kuvata ja milloin? Kyselemällä tietysti ja katselemalla muiden ottamia kuvia aiheesta. Kun aihe on tutumpi, tietämystä esimerkiksi hevosten liikkeistä karttuu ja älyää etsiä erilaisia kuvakulmia on mukavampi mennä kuvaamaan johonkin suurempaan tapahtumaan.

Usein harrastekuvaukseen taidetaan ajautua jonkin kaverin tai läheisen harrastuksen kautta mutta tuon voi ottaa itselleen myös haasteena. Erilaisia kuvauksellisia harrastuksia löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta kun niitä jaksaa etsiä. On kyseessä sitten hevoset, autot, jalkapallo, sulkapallo, salibandy, baletti, teatteri tai vaikka ilmailu.

Menemällä juttusille seuran tai järjestäjän kanssa pääsee alkuun. Jotkut seurat haluavat mielellään kuvia markkinointimateriaaliinsa, jotkut ihan vuosikirjaansa. Lajista ja henkilöistä riippuen voi olla aiheellista olla huomaamaton tai sitten pääsee liikkumaan vapaasti kuvattavien seurassa. Ja monasti näissä tilaisuuksissa pääsee kuvaamaan myös ihmisiä, joka ainakin minulle on yksi kuvauksen kiinnostavimmista aihepiireistä.

t.Vesku