tiistaina, syyskuuta 12, 2006

Kohteen eristäminen taustasta

Valokuvaa voidaan arvioida monella eri tavalla. Yksi tapa tarkastella valokuvaa on se miten hyvin siinä on onnistuttu ottamaan kohde irti taustasta. Kohteen irroittaminen taustasta helpottaa katsojaa ymmärtämään mikä kuvassa on pääkohde eli se mikä on ollut valokuvaajan mielestä tärkeää huomioida katsojan kannalta. Digipokkarilla otetussa kuvassa esimerkiksi syväterävyys on fysiikan laeista johtuen yleensä ääretön ja kohde sulautuukin taustaan liian helposti. Kuitenkin taitava valokuvaaja tietää aina laitteidensa rajoitukset ja voikin käyttää muita keinoja huomion kiinnittämiseen haluttuihin kohtiin. Käytännössä kuvaajalla on kolme apukeinoa irroittaa kohde taustasta.

Keinot ovat:

1. syväepäterävyys
2. vastavärit
3. valoisuuserot

1. Syväepäterävyys on helpoin keino saavuttaa irtoaminen taustasta. Syväepäterävyyteen vaikuttavat a) polttoväli b) aukko c) kuvausetäisyys. Syväepäterävyys lisääntyy silloin kuin polttoväli kasvaa, aukko suurenee ja kuvausetäisyys lähenee.


2. Vastavärien tunteminen on tärkeä osa valokuvausta. Joskus voi tulla sellainen tilanne vastaan jossa syväepäterävyyden käyttö on täysin mahdotonta. Kohde voidaan irroittaa taustasta todella tehokkaasti myös vastavärejä käyttämälläkin. Värikontrasti on tehokas tapa irroitukseen.

3. Valoisuuserot on yksi keino eristää tausta kohteesta. Tausta yli- taikka alivalotetaan pääkohteeseen nähden. Valoisuuskontrastin käyttäminen on myös yleistä silloin kun syväepäterävyyden käyttäminen on liian hankalaa. Mustavalkokuvassa värierojen käyttäminen on mahdotonta jolloin joudutaan turvautumaan joko syväepäterävyyteen taikka kirkkauseroihin.

Eri keinoja voidaan toki yhdistelläkin. Hyvässä kuvassa moni edellä mainittu tekijä yhdistyy. Katsojalle ei silloin jää epäsevyyksiä siitä mikä kuvassa on pääkohde.

t. Hannu