maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Kuvat verkkoon muiden arvioitavaksi

Netistä löytyy useita paikkoja mihin voi lähetellä töitään muiden katseltaviksi ja arvioitaviksi. Itsensä altistamien on joskus sitä parasta terapiaa ja se voi auttaa avaamaan silmät sellaisille asioille jotka omissa kuvissa voisivat jäädä vähemmälle huomiolle taikka kokonaan huomaamatta. Aloitteleva kuvaaja voi saada nopeasta palautteesta hyödyllistä tietoa jolla voi viedä taitojaan eteenpäin. Palaute voi olla joskus hyödyksi myös kokeneemmallekin valokuvaajalle. Aluksi kommenttien saaminen voi olla aloittelijan tasolla todella hankalaa koska ihmiset kehuvat mielummin onnistuneita kuvia kuin antavat sitä arvokkainta ja korjaavaa palautetta aloittelevan kuvaajan tuotannosta. Sinnikkyys kuitenkin palkitaan viimeistään siinä vaiheessa kun kuvastaan saa laadukasta sekä neutraalia palautetta toiselta harrastajalta taikka ammattilaiselta.

Nettigallerian pitäminen aitoon valokuvanäyttelyyn nähden on ilmaista. Ja nykyään netissä voi helposti saavuttaa ihan erilaisia kävijämääriä kuin galleriassa aidoilla vedoksilla järjestetyssä näyttelyssä. Voidaankin siis todeta että netin avulla kuvaaja saa itsensä paljon nopeammin ja halvemmalla suuren yleisön tietoisuuteen kuin millään muualla tavalla. Nopein tapa saada julkisuutta vielä tätäkin suuremmilta massoilta on tietenkin sanomalehtiin kuvaaminen, mutta silloin kysymyksessä ei välttämättä huomioida kuvaajaa itseään vaan huomio keskittyy enemmän yhteen kuvaan. Sanoma- ja aikakausilehtiin tapahtuva raportoiva kuvaustyyli ei välttämättä ole myöskään se kaikkein yleisin ja aivan jokaiselle parhaiten soveltuvin muoto tuottaa valokuvaustaidetta. Tuotannon laajuutta kuvaustyylistä riippumatta onkin helpompaa esitellä verkossa erilaisissa valokuvaukseen keskittyneissä yhteisöissä.

Yhtenä valokuvausyhteisöjen nettigallerioiden sudenkuoppana on se että kuvaajalle kehittyy tiettyä kaavaa toistava sapluuna jossa kuvaaja rupeaa hamuamaan sitä ennalta tarkkaan laskelmoitua kuvaa joilla nettifoorumeilta irtoaa kovimmat pisteet. Tällöin kuvaajaan toimintaa ohjaa enemmän pisteiden kerääminen kuin kuvaamisen impulsiivisuus. Voi olla että ajaudutaan kuvaamaan niitä helposti huimia pistesaaliita kerääviä juttuja... eli kauniita tyttölapsia sekä ylireprottuja maisemakuvia. Valokuvausfoorumeilla kävijöistä kun yli 80% on sitä miespuolista väestöä. Vinoutunut arvostusjakauma selittyykin usein juuri tällä.

Tällä hetkellä maailman suurin valokuvaajien nettigalleria on vuonna 1993 perustettu amerikkalainen Photo.net. Photo.netissä on kirjoilla jo yli 500 000 käyttäjää jokaisesta maapallon kolkasta. Sekaan mahtuu niin vasta-alkajaakin kuin täysammattilaistakin. Sivustolla on suunnaton määrä laitearviointeja ja kuvaustekniikkaa käsitteleviä artikkeleita. Saitin layout on ollut jo varsin pitkään hyvin askeettisen näköinen, joskin käynnissä on parhaillaan varsin mittava facelift. Sisältöhän on tunnetusti kuitenkin se tärkein tekijä. Photo.netin tietokannasta löytyy todella reilusti materiaalia. Sivustolta suoritetaan 65 miljoonaa sivulautusta kuukaudessa ja kuvia sivulla on jo yli 1,6 miljoonaa. Photo.netissä kuvalleen voi saada kohtuullisen helposti yli 100 000 katsojaakin. Sivuston käyttö on periaatteessa ilmaista mutta parinkympin investetoinilla jäsenyyteen saadaan sivusto pidettyä auki jatkossakin. Varsin pienestä vapaaehtoisesta summasta siis on kysymys saavutettuun kontaktipintaan nähden.

Nettigallerian voi toki perustaa monella eri tavalla ja tyylillä. Oma kotisivu on tietenkin se persoonallisin keino tuoda omat ajatukset ja työt julki. Omille kotisivuille on vaan yleensä hieman hankalampaa saada ohjattua kunnolla kävijöitä. Julkisissa yhteisöissä kävijämäärät ovat todella paljon kovempia ja katsojakontakteja on helpompi saavuttaa. Hyvä kuva toki huomataan aina paikasta riippumatta. Yhteisöissä hyvien kuvien mainostamiseen vaan ei tarvitse kuluttaa yhtä paljoa aikaa ja energiaa.

Muita varsin suosittuja sivustoja Photo.netin lisäksi ovat:

- Pbase.com (http://www.pbase.com),
- Photosig.com (http://www.photosig.com)
- Usefilm (http://www.usefilm.com)
- Flickr (http://www.flickr.com)
- Deviantart (http://www.deviantart.com)

t. Hannu

2 Comments:

Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Valitettavasti amerikkalaiseen tyyliin kuuluu olla ylikohtelias ja kehua kaikkia kuvia...

Paras kritiikki on yleensä sellaista jossa kerrotaan sekä postiiiviset että negatiiviset seikat. Sellainen tyyli antaa kertojastaan huomattavasti neutraalimman vaikutelman.

t. Hannu

6:48 ip.  
Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Jos verrataan Flickriä Photo.netiin niin todellisen laadullisen eron kyllä huomaa ihan muutamassa sekunnissa. Toiseen palveluun työnnetään ihan mitä tahansa kökköä mitä kamera nyt sattuu tuottamaan. Photo.netissä 1 hyvä kuva vastaa 3 miljoonaa flickr otosta. =)

11:26 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home