torstaina, syyskuuta 07, 2006

IF YOU WANT COMPUTER TROUBLE, BUY A MACBOOK!

Nyt tuli mitta täyteen. Tämä oli ensimmäinen ja viimeinen Apple joka tähän perheeseen hankittiin. Ostin kesäkuun alussa Hong Kongista upouuden (16.05.2006 julkaistun) 1.83 MHz Intel Core Duo prosessorilla varustetun MacBook läppärin. Siitä alkoivat massiiviset tietokoneongelmat, jollaisiin en ollut koskaan aikaisemmin törmännyt. Alkuun ihmettelin pitkään miksi Mac OS ei pysy kunnolla pystyssä moniajossa jossa on muutama ohjelma auki. Raw konvertteri ja pari hassua ohjelmaa päällekkäin saattoivat jämäyttää koneen täydellisesti. Ajattelin että ehkä kysymyksessä on vain käyttömuistin rajallisuus, koneessa kun oli vain 512 Mb:n keskusmuisti.

Noh, hankinnan aikana oli jo tiedossa että Intel-pohjaiseen Mac-koneeseen saa Macin bootcampilla Windows XP:n valinnaiseksi käyttöjärjestelmäksi. Ajettuani XP:n läppäriin seurasi ihana vapauden tunne Windows XP-maastossa. Kaikki toimi niin kuin pitikin. Mikä helpotus! Ei ryytymistä moniajossa, ei äkillisiä kaatumisia. Kamera, screensaver ja jotkut muut pikkujutut eivät toimineet, mutta mitäpäs nyt niistä. Pääasia että kone rokkasi muutoin hyvin.

Tätä onnea kesti kuitenkin varsin lyhyen ajan. Kone alkoi pian jälleen kaatuilemaan itsekseen. Ajattelin että kysymyksessä on nyt bootcampista itsestään johtuva ongelma, eihän Mac-koneeseen ole alunperin tarkoitettu Windows käyttöjärjestelmää. Apple mainitseekin asiasta että kyseistä tuplakäyttis-kikkaa ei saa käyttää jos duunit ovat tärkeitä. Asensin XP:n kolme kertaa uudelleen eivätkä ongelmat korjaantuneet vaikka yritti mitä tahansa. Uutena ominaisuutena ilmeni, että kone ei lähtenytkään kertalaakista käyntiin vaan se piti käynnistää useita kymmeniä kertoja. Kaatuminen tapahtui yleensä siinä vaiheessa kun käyttöjärjestelmää vasta ladattiin. Joskus toisaalta kone kaatui vasta siinä vaiheessa kun kaikki ohjelmat olivat auenneet koneen käynnistymisen yhteydessä. Jossain vaiheessa tilanne äityi niin pahaksi että viimeinen recovery point oli ainoa vaihtoehto. Lopulta sitten jo virusepäilyn yhteydessä recovery point piti kytkeä pois päältä skannauksen ajaksi ja kone tilttasi jälleen kerran. Eikä startti enää onnistunutkaan. Ei ollenkaan lukuisista yrityksistä huolimatta. Onneksi Mac OS:n puolelta sai edes osan Windows-puolen duuneista talteen.

Noh, ajatus oli sitten että nyt saa jo riittää. MacBook pihalle ja uutta myllyä tilalle. Bootcampin avulla XP kokonaan pois koneesta ja kone myyntiin. Mutta mutta, kuinkas ollakaan, konehan ei starttaa kunnolla enää edes Macin puolella. Ikävää havaita tilanne kahvipöydässä kun koneen ostajakandidaatti istuu kasvotusten. Ei tule ikinä kauppaa koneesta joka ei lähde edes käyntiin. Noh, ei muuta kuin nettiin tutkimaan josko kenelläkään muulla olisi samoja ongelmia. Ja hämmästys onkin suuri: en ole todellakaan ongelmieni kanssa yksin. Satunnaisista kaatuiluista on tehty jo Mac-käyttäjien ylläpitämä sivusto jossa on on satoja raportteja vastaavista ilmiöistä. Raporttien määrä nousee ihan silmissä ja kävijöitä saitilla on 5000 ylöspäin vuorokaudessa.

Applen puolelta on toistaiseksi tullut vain ilmoitus että tehtaalla tuuletusaukon eteen on joissain myyntiin päätyneissä sarjoissa jäänyt suojamuovi, joka estää roskien tunkeutumisen koneeseen tuotantolinjalla. Poistamaton suojamuovi aiheuttaa koneen ylikuumenemisen. Tätä suojamuovia ei omassa koneessani ollut, mutta paljon paljon ikävämpää problematiikkaa sitäkin enemmän. Ei muuta kuin kone nyt huoltoon ja sen jälkeen uudelleen myyntiin hirveällä suihkulla. Hieman huono maku siitä jää ettei valmistaja tee "recall"- eli korjauskutsuilmoitusta jos valmistusvirhe on näinkin ilmeinen.

http://www.macbookrandomshutdown.com/

t. Hannu

Edittiä 1. Apple on julkistanut näköjään eilen kehoituksen palauttaa "RS" syndroomasta kärsivät koneet huoltoon. Lukuisia suomalaisia ja maailmalla huollossa käyneitä koneita vaivaa silti edelleen sama ongelma. Kone ei käynnisty kunnolla ja sammuillee satunnaisesti. Ilmeisesti kukaan Applella taikka huollossakaan ei tiedä missä vika oikeasti on. Asiallista!

Edittiä 2. Kokeilin eilen katsoa että mitä virheilmoitusta kone logiin kirjaa. Löysin koodit +3 ja -72. Kokeiltuani akun irroitusta ja sen jälkeen komboa alt+omena+p+r ja virrankytkentää sain näkyviin varsin mielenkiintoisen ilmiön. Koneen näytöllä alkaa valua matrix elokuvan tyyliin pystysuoraan erivärisiä juovia. Kiehtovaa. Kone ei starttaa enää ollenkaan ellei virtanappulaa paina pohjaan yli 10 sek.

2 Comments:

Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Eli jos olis jo 17. omppu käytössä sais jo ehkä vähän asioista sanoakin...? Pitää siis Mr. Anderssonin mielestä ansaita se että asioista voi puhua... niele "mopo" ongelmasi siis.

MacBook sarjassa on tällä hetkellä markkinoilla toudella iso satsi täyttä sutta ja sekundaa. Ongelman laajuus selviää nopeasti pienellä googletuksella. Jotta tämän cry baby nimittelyn voisi välttää niin vissiin Mr. Anderssonin mielestä kannattais ostaa hetimiten uusi Mac täysin avoimin mielin ja pitää turpansa kiinni niin kuin ISO VARTTUNUT MIES? Voi jeesus jos näin on.

Sori, pakko sanoa ettei ne asiat näin vain mene tässä maailmassa.

Once bitten, twice shy... Byhääääääääää! :-P

3:58 ip.  
Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Testasimme koneen ennen myyntiä OS puolella XP:n poiston jälkeen ja se tuntui toimivan sillä hetkellä mainiosti. Useita kymmeniä käynnistyksiä ilman ongelmia.

Laajempi viallisuus selvisi vasta siinä vaiheessa kun kone lakkasi starttaamasta, joka oli siis jo sitten, uskomatonta kyllä... myyntitilanteessa. Luulin siis ihan aluksi että kysymyksessä on Bootcamp asennukseen perustuva ongelma pelkästään XP:n kanssa. Silloinhan kysymys olisi ollut pikemminkin bootcampin (betaversion) "ominaisuudesta" kuin suoranaisesta viasta. Kun havaitsimme tilanteen laajuuden myös Mac puolella, myynti-ilmoitus peruttiin saman tien ja laitteen myynti jäädytettiin. Vahingon kierrättämisestä siis ei ollut kysymys.

Tilanne korjauksen suhteen on yhä auki sen takia koska ei ole mieltä viedä konetta korjattavaksi jos luvassa on valohoitoa taikka ämpärikaupalla hyviä arvauksia. Käsittääkseni suurin osa taikka kaikki huoltotoimenpiteet MacBook sarjaan ovat olleet tähän mennessä ihan turhia. Osien vaihdoista huolimatta ongelmat maailmalla vaan jatkuvat.
Kun toimiva korjausmetodi ja ongelman ydin vihdoin löytyvät, kone kiikutetaan huoltoon välittömästi.

3 kuukauden pituinen tappelu koneen kanssa alkaa näyttämään merkkinsä hermojen lopullisena menetyksenä. Tietenkin vika olisi voinut tapahtua minkä tahansa laitteen kanssa. Toivottavasti ratkaisu löytyy ja asia saadaan kuntoon. Vaihto XP pohjaiseen ratkaisuun on edessä kuitenkin jo senkin takia että osaa käyttämistäni ohjelmista ei valmisteta Mac versioina. Korvaavia ohjelmia toki on paljonkin mutta vanha ei jaksa opetella uusia käyttiksiä.

8:44 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home