torstaina, syyskuuta 14, 2006

Pentax mukaan SLR kymppikerhoon

Pentax on julkistanut eilen uuden 10 megapixelin K10D järkkäridigin. Kohderyhmänä on nyt selkeämmin vakavammat harrastajat ja puoli- ammattilaiset koska runko on rosterista tehtynä todella tukeva, säänkestävä (72 tiivistettä), varustettu vakaajalla (Shake Reduction SR) ja uudella pölynpoistolla (DR). Kamera on varsin aggressiivisesti hinnoiteltu, sen saa jenkeistä n. 710 eurolla ilman kittioptiikkaa.

10.2 miljoonan pikselin APS-C CCD kenno 1,5 croppikertoimella ja vakaajalla antavat tehtaan mukaan 2.5 - 4 aukon edun käsivaralta kuvattaessa. Kaikki Pentax merkkiset kinarilinssit 1960 luvulta asti käyvät runkoon kiinni sellaisenaan ilman erityisiä adaptereita. Sulkimelle valmistaja lupaa min. 100 000 lähtöä. Digitaalimuunnoksen hoitaa 22 bittinen A/D konvertteri. Pentaprisman suurennos on .095 kertainen ja se kattaa 96% kuva-alasta. Autofokus toimii 11 pisteen varassa. Kamera kuvaa 3 raamia sekunnissa jatkuvaa jpeg formaatille rajoituksetta (SD muistikortista riippuen), kamerassa on kuitenkin vain 12 kuvan puskuri raakaformaatille. Sääsuojattu D-BG2 akkukahva on tulossa kameraan myöhemmin.

Kameran yhteensopivuus alaspäin on hyvä: PENTAX K-, KA-, KAF- ja KAF2-yhteensopivat optiikat käyvät, lisäksi ruuvikierteiset optiikat käyvät (vaatii adapterin) ja 645- ja 67-systeemien optiikat käyvät (toimivat siis myös adpaterilla). Tietyt kameran toiminnot eivät toimi kaikkien objektiivien kanssa.

Kameran toimitukset alkavat jenkeissä marraskuussa 2006.

Pentax julkisti myös smc PENTAX-DA 70mm f/2.4 Limited optiikan, joka on suunniteltu uusiin digitaalisiin Pentax kameroihin. Ultraohut pannukakku design ja pikkutelemäinen perspektiivi tekevät uutuudesta ideaalin moniin sovelluksiin kuten esim. muotokuviin ja vähän telemäisempiin maisemakuviin (ohut rakennehan takaa normaalia pikkuteleä pidemmän syväterävyysalueen). Höyhenenkevyt paino (130 g!!!) ja ultraohuen kompakti rakenne takaavat sen että sillä hoituvat myös päivittäiset snap-shot tyyliset laukaukset mainiosti.

t. Hannu