tiistaina, maaliskuuta 28, 2006

Tuulikoneella eloa hiuksiin...

Vanhin ja ehkä käytetyin klishee muoti- ja glamourkuvissa on tuulikone. Asia selviää pikaisella vilaisulla kaupan lehtihyllyyn. Keskimäärin joka toisessa naistenlehden kansikuvassa on käytetty tuulta. Eloa hiuksiin voi saada monella eri tavalla ja sen voi tehdä joko halvalla taikka erittäin kalliilla. Laitteiston määrittäminen riippuu paljon siitä miten paljon tuulta tarvitaan ja kuinka etäälle kohteesta viiman aikaansaaja joudutaan asettamaan. Kun puhutaan esim. elokuvakäytöstä, saattaa myös laitteiston aiheuttama melu aiheuttaa suuriakin rajoituksia kalustovalintojen suhteen. Yksinkertaisin tapa saada tuulta hiuksiin on hankkia tavallinen pöytä- taikka lattiatuuletin. 90% tapauksista tälläinen ratkaisu on täysin riittävä perus muotokuvauksessa. Pöytä- ja lattiatuulettimien aiheuttama ilmavirtaus on kuitenkin varsin rajallinen. Hetkittäisiä puuskia voi saada aikaiseksi vaikka ilmasingolla, mutta ne ovat enemmänkin hupikäyttöön kuin kuvauskäyttöön soveltuvia. Kun tarvitaan runsaasti tasaista tuulta, lienee parempi keskittyä ammattimaisempiin ratkaisuihin. Tarjolla on todella monipuolinen valikoimia erilaisia vaihtoehtoja. Edullisimmat ja yleisimmin muotikuvauksissa käytetyt laitteet löytyvät muutamilta salamavalmistajilta. Näistä ylivoimaisesti suosituimmat ovat Bowensin Jet Stream (n. 990 €) ja Elinchromen Turbo 140.

Bowensin Jet Stream on melko yksinkertainen ja upeasti viimeistelty laite. Jet Stream tuottaa helposti tarvittavan paineen ja sen teho on säädettävissä langallisella kauko-ohjaimella (6 m). Tätä nimenomaista tuulikonetta käyttää mm. yksi tämän hetken kovimmista muotikuvaajista suomessa eli Kira Gluschkoff. Jet Streamin maksimiteho on 2400 kierrosta minuutissa, jolla saavutetaan kohde vähän kauempaakin. 5/8" jalustakiinnityksen ansiosta se käy kaikkiin markkinoilla oleviin jalustoihin. Laitetta käytettäessä kannattaa kuitenkin huomioida se että jalustan täytyy olla todella tukeva, jotta voimakkaasta ilmavirtauksesta aiheutuva työntövoima saataisiin balanssiin ja riski laitteen kaatumisesta eliminoitaisiin. Jet Stream on erittäin kompakti laite, se painaa vain 6.3 kiloa, on n. 30 senttiä pitkä ja 25 senttiä halkaisijaltaan. Erinomainen ratkaisu esim. kuvauskeikoille.

Elinchromen Turbo 140 on Bowensin Jet Streamia hieman monipuolisempi väline. Jos ostaa sen laajempana pakettina, sen mukana tulee erilainen valikoima putkia joilla tuulen suuntaa ja tehoa voidaan ohjailla todella tarkasti. Turbolla tuulen keskinopeus 1 metrin päässä on 25km/h, maksiminopeus 70 millisellä putkella on hurja 140km/h.

Jos tuulta tarvitaan enemmän ja nämä em. ratkaisut eivät riitä, voi aina hankkia esim. Mole-Richardsonin leffakäyttöön tarkoitetun ison DMX:n(halkaisijaltaan 24 tuumaa, 7700 $), taikka vaikkapa vuokrata 500 hevosvoimaisen hydrokopterin Angel Filmsiltä Herttoniemestä. Sillä saa vaikka pienen hirmumyrskyn aikaiseksi kuvauspaikalle. =) Myös Filmfotograferna vuokraa pääkaupunkiseudulla tuulikoneita kohtuulliseen hintaan.

Kuvat: Bowens, Elinchrom ja Mole-Richardson
Malli: Sabina Särkkä

t. Hannu