maanantaina, huhtikuuta 10, 2006

Carl Zeiss Planar 50mm 1.7 T*

Carl Zeissin 50 millinen 1.7 saattaa hyvinkin olla tarkimpia koskaan valmistettuja normaalioptiikoita 35 millisiin kameroihin. Testeissä sen MTF käyrät ovat olleet ihan huippua lyöden märkää kylmää kalaa Leican naamaan. Maailman tarkimmaksi tituleerattu 50 millinen Leican Summicron jää aavistuksen Zeissille. Piirroltaan yksseiska on Carl Zeissin 85 millistä 1.4:sta vastaava. Normaalilinssien yleisyyden ja suhteellisen edullisten alkuperäisten tuotantokustannusten takia sitä saa käytettynä ebaysta aivan naurettaviin hintoihin. Siinä missä Leican R sarjan 50 millisten 2.0 Summicronejen pyynnit pyörivät 300-400 dollarin huitteilla, halvimmat Zeissin hyväkuntoiset käytetyt 1.7:t irtoavat siinä 60-70 eurolla. Jep, luit ihan oikein. Huippukuntoisenakin yksseiskojen hinnat ovat harvoin yli 120 euroa. Verrokkina nyt Leican R sarja koska sitäkin saa sovitteella kiinni Canoneihin. Leican M sarjan linssien asentamisessa Canoniin ei ole paljoa järkeä koska M sarjan kameran runkopaksuus on liian ohut. (Tarkennus äärettömään ei onnistu.)

Millainen lasi sitten on oikein kysymyksessä? Symmetrinen Planar rakenne: 7 elementtiä ja 6 ryhmää. Suunniteltu vuonna 1980. Piirroltaan linssi on hakannut joissain testeissä jopa 1.4 valovoimaisen isoveljensä. Ammattilaisten subjektiiviset testit kuitenkin puhuvat 1.4:sen puolesta. Sitäpaitsi osa kuvaa potrettinsa täydellä aukolla ja kaikki pehmeä mikä vaan on käytettävissä kohteen eristykseen kiehtoo ammattikuvaajia. Molemmat lasit ovat suhteellisen kevyitä. 1.7 painaa 190 grammaa ja 1.4 275 grammaa. Valmistuksen laadussa erot puoltavat yksnelosta. Siinä missä 1.4:seen kaikki lukemat on kaiverrettu, on ne yksseiskassa maalattu linssin rungon pintaan. Näyttää hieman halvalta mutta sehän onkin oikeasti halpaa kuin saippua! Ja piirtokyvyssä halpakin 50 millinen Carl Zeiss pesee kaikki Canonin 50 milliset lasit mennen tullen. Väritoisto on neutraali ja kuva jo kaksi aukkoa himmennettynä aivan omaa luokkaansa. Paulin vertaus partakoneenterään ei ole mitenkään liioiteltua. Kokeile itse jos et usko. Tällä kertaa huippuobjektiivin hankkiminen ei voi olla edes rahasta kiinni.



Näissä kuvissa on tarkennuspiste säädetty äärettömään ja kuvat on otettu jalustalta. Klikkaamalla kuvaa näet sen isompana ja siinä on selvästi havaittavissa Contaxin parempi terävyys. Kamerana on käytetty Canon Eos 20D kameraa. Kuvat otti Pauli.

t. Hannu

9 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

No ei tosiaan ole kallista. Missäs päin noiden adaptereiden hinnat liikkuu? Pystyykö näillä zeissin linsseillä sitten tarkentamaan ongelmitta ihan loppuun saakka?

10:59 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Saksan Ebayn kautta voi adapterin saada parilla kympillä. Jos haluaa täysin uuden adaptein niin http://www.enjoyyourcamera.com myy 60 hintaista adapteria ja hheillä on postikulut halvimmillaan 14,99 euroa. Kannattanee kokeilla kuitenkin huutokauppaa sillä sieltä sen halvemmalla varmasti saa. Ja kyllä niillä adaptereilla äärettömään saa tarkennettua.

6:23 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Hyvä blogi. Täytyyy seurailla.

7:58 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

juu.. Entä onko teillä kokemusta miten tälläiset toimii sitten esim. Canonin salamoiden kanssa? Ajattelin hankkia ensin canonin 50/1.4, mutta nyt täytyy vähän miettiä uudelleen.

6:49 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ajan esivalinnalla (Av) toimii TTL-mittaus myös Canonin salamavaloilla. Myös täysmanuaali (m)toimii. Koska aukko himmennetään käsin niin aukon esivalinta (Tv) ja täysautomaatti (P) eivät ole käytössä. Ajan esivalinnalla toimii automaattivalotus täysin. Huomasin tuossa, että Foto-hubbertilla http://www.foto-huppert.de/default2.asp löytyy yksi kappale 50 millistä 1,7 versiota 95 euron hintaan ja 1,4 valovoimaista 269 euron hintaan. Siellä on myös kolme 60 millistä makroplanaria ja yksi samanlainen kuin Hannulla oleva 28mm/f2,8 lasi ja muutakin. Hubbertin sivulle kun menette niin ensin on valittava maa (finnland) ja sen jälkeen yläreunaan tulevasta Technik aus 2. hand linkin kautta Contax-spiegelreflex osasta valitsemalla Objektive Carl Zeiss niin saatte tällä hetkellä myytävät objektiivit esille.

7:30 ip.  
Blogger dino azinur said...

tuoto noin. onnistuukohan kyseisen linssin käyttö Canon 5D järkkärissä ilman modifikaatioita???
jos ei niin millaisiin toimenpiteisiin mahdollisesti joutuu varautumaan??

11:22 ip.  
Blogger dino azinur said...

tuota noin. onnistuukohan kyseisen linssin käyttö Canonin 5D järkkärissä adapteria käyttäen suoraan vaiko joutuuko sitä varautumaan jonkinlaisiin modifikaatioihin, jos joutuu niin millaisiin???

11:25 ip.  
Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Onnistuu ihan suoraan.

11:31 ip.  
Blogger Olli said...

on kyllä terävän näkoistä kuvaa..
mitenkohän tuo istuisi eos 300d?

11:49 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home