tiistaina, huhtikuuta 04, 2006

Rodenstock Imagon 120mm 4.5

Jaahas, taas "vähän" massasta poikkeava linssi 5D:n nokalla. Alkaa näköjään jo muodostua pikkuhiljaa tavaksi. Noh, käydäänpä itse asiaan. Rodenstock on pitkän linjan ammattikäyttöön tarkoitettujen kameraoptiikoiden valmistaja. Pitkällä linjalla tarkoitan todella pitkää ajanjaksoa, merkki nimittäin on perustettu jo vuonna 1877. Alusta pitäen merkin perustaja Josef Rodenstock oli keskittynyt korkeatasoisiin optisiin linsseihin, kameroihin ja suurennuskoneoptiikoihin. Listalta löytyvät mm. mallit Rodagon, Sironar, Apo-Ronar, Grandagon sekä Apo-Sironar. Rodenstockin objektiivivalmistus myytiin vuonna 2000 Linos AG:lle, ja nykyään Linos jatkaa Rodenstockin objektiivituotantoa sekä silmälasien kehyksien valmistamista. Rodenstock itsessään on keskittynyt nykyään lähinnä silmälasien valmistamiseen. Rodenstock Imagon esiteltiin suurelle yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 1931. Sen konstruktio on todella erikoinen, siinä käytetään yksinkertaista kahdesta elementistä muodostuvaa yhden ryhmän akromaattista rakennetta, jossa ei ole korjattu lainkaan sfääristä aberraatiota.

Tunnistettavimmaksi Imagonin tekevät sen irralliset "snap-on" -tyyliset himmenninlevyt, joita vaihtamalla sekä kiertämällä Imagonin tuottamaa jo klassikoksi muodostunutta softausta saadaan tehokkaasti säädeltyä. Linssin mukana tulee kolme erilaisilla halkaisijoilla varustettua himmenninlevyä. Himmenninlevyn rakenne on todella erikoinen, sen keskellä on yksi isompi reikä ja reiän ympärillä on kaksi 12 pikkureiän kehää. Himmenninlevyn ulkokehää pyörittämällä saadaan takalevyssä ja etulevyssä olevien reikien kohdistusta muutettua. Nämä muutokset vaikuttavat sekä optiikan valovoimaan että sen tuottamaan softaukseen. Softaus muodostuu hajasäteilyn varjokohtiin luomasta hunnutuksesta. Levyjen tuottama himmennys merkitään himmenninrenkaisiin poikkeuksellisesti h -kirjaimella ja se on myös suuntaa-antava valotuksen laskemiseen normaaleilla aukkoarvoilla. Voimakkaimman pehmennyksen saa helposti aikaiseksi säätämällä himmentimen avoimeksi, jolloin myös pienemmät reiät päästävät valoa linssin läpi. Sulkemalla pikkureiät himmennin toimii normaalisti.

Imagonin objektiiviosa itsessään on varsin pieni kooltaan johtuen sen rakenteesta. Sen korkeus on vain muutama sentti. Lisää mittaa paketille tuo linssin tarkennusosa, joka on pelkkä tyhjä putki ja se säätää vain linssiosan etäisyyttä filmitasolta. Pituutta tuo enemmän myös erillinen T2-> Contax sovitepala. Piirtoympyrä riittää hyvin ja tarkennus ainakin "potretti" -olosuhteissa toimii sangen loistavasti.

Rodenstock Imagon tuottaa rakenteestaan huolimatta huippuluokan jälkeä. Kuviin Imagonilla on erittäin helppo saada vanhaa kunnon Hollywood ajan glamouria. Ilman himmenysrenkaita linssin tuottama jälki on aivan liian pehmeää. Sopiva softaus on helppo löytää himmenninlevyjä vaihtamalla ja himmennystä kääntämällä. Linssin käyttöön liittyy myös eräs juttu mikä pitää kuvaustilanteessa huomioida: kannattaa ensin säätää haluttu tarkennus ja softata vasta sen jälkeen. Valmiiksi softia kuvaa on nimittäin hiton hankala tarkentaa. =) Koska himmenninlevyt tulevat objektiivin eteen kiinni, osuu käsi tarkennettaessa siihen varsin helposti ja softaus saattaa hivenen muuttua. Parhaimman lopputuloksen saakin kun asettaa kameran kolmijalan päälle ja kuvaa jalustalta.

t. Hannu

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Pistäkääpäs tolla linssillä otettuja kuvia esille, kuhan ehditte. Olisi aika mielenkiintoista nähdä millaista kuvaa tuollainen pumppu tuottaa :)

9:32 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home