keskiviikkona, elokuuta 30, 2006

Dramatiikkaa kuviin kanavamiksauksella

Punasuotimen avulla saadaan helposti todella jyrkkä kontrasti mustavalkokuviin, varsinkin taivaan tummentaminen on hyvin yleisesti käytetty efekti jota on sovellettu jo vuosikymmeniä. Tekniikka perustuu yksinkertaisesti sinisen kanavan vähentämiseen ja punaisen kanavan tason nostamiseen. Näin saadaan suuri kontrastiero vitivalkoisten pilvien ja sysimustan taivaan välille. Jos lähtökohtana on iso ja korkealaatuinen digivärikuva jossa on paljon sinistä taivasta, on kyseinen efekti helppoa tehdä kuvan ottamisen jälkeenkin. Aidon punasuotimen käyttö toki takaa aina paremman lähtökohdan kuvan onnistumiselle, mutta ideaa voi virtuaalisesti testata omassa digipimiössäkin helposti. Kokeiluun tarvitaan muutama kuva jossa on todella sininen (mielellään ylöspäin tummeneva gradientti) taivas ja irtonaisia pilven kikkareita.

Otetaan kuvankäsittelyohjelma auki ja valitaan channelmixerin valikosta output kanavaksi grey. Punainen kanava asetetaan asentoon +120, vihreä kanava asentoon +80 ja sininen kanava asentoon -120. Monochrome asento pitää myös ruksata käyttöön. Kuvasta riippuen voidaan lähteä hakemaan sopivampaa kombinaatiota. Työskentely kannattaa aloittaa mahdollisimman suuren ja hyvälaatuisen tiedostokoon kanssa työnkulussa syntyvän kohinan ja rakeisuuden välttämäiseksi. Alkuperäinen kuva on hyvä prosessoida jo raw -konvertterissa taivaan osalta mahdollisimman kirkkaaksi ja syvän siniseksi. Kuvakoko pudotetaan/interpoloidaan tarvittaessa vasta viimeisen työvaiheen jälkeen ja terävöitetään sopivaksi tarkoitettuun formaattiin.

Taivaan yläosan tummuutta voi säätää helposti. Valitaan tummenettava alue esim. lassolla ja pidetään feather funktion lukema mahdollisimman korkealla ettei mitään selviä reunoja jää kuvaan. Tapauksesta riippuen taivaan kannen tummennuksen voi tehdä joko curves, levels taikka gamma -säädöin. Yllä olevassa esimerkkikuvassa käytettiin tällä kerralla gamma säätöä.

t. Hannu