torstaina, elokuuta 31, 2006

Puoliautomatiikalla parempiin tuloksiin...

Aloitteleva kuvaaja menee helposti sekaisin erilaisten kuvausohjelmien runsaasta määrästä. Helpoimmalla alkuun pääseekin kun käyttää täysiautomatiikkaa. Vähän aloittelijaa pidemmälle ennättänyt voi helposti luulla että kaikki "oikeat" ammattilaiset ovat niin harjaantuneita ja nopeita että he osaavat säätää valotusajan, aukon ja herkkyydenkin tosta noin vaan lennosta. Tottakai pro hommat osaa mutta miksi aina pitäisi käyttää manuaalimodea? Totuushan on kuitenkin se että varsinkin ulkona kuvattaessa on paljon mukavampaa ja rennompaa luottaa kameran mittaukseen kuin tähyillä lukemia etsimestä ja säätää aikaa koko ajan aikaa manuaalisesti. Helposti nimittäin käy niin että kun oikea tilanne sattuu päälle niin se manuaalimittarin tarkkaileminen herpaantuu ja valotus onkin lukkiutunut siihen edelliseen otokseen ja tuloksena on sitten ihan mitä sattuu. Ulkona dynamiikkaa saattaa olla helposti 15 aukkoakin ja pieni tähtäyssuunnan vaihdos voi jo heittää valotuksen ihan äärilaidasta toiseen. Manuaalilla kuvattaessa kuvan virhemarginaali nousee räjähdysmäisesti ellei rutiinit ole kunnossa.

Puoliautomatiikkaa ei ole turhan takia keksitty, sen päämäärä on auttaa kuvaajaa. Oikeastaan puoliautomatiikka on laiskan ja nautiskelevan kuvaajan paras kaveri. Se pelastaa monesti kuvaajarentun täpäristäkin tilanteista. Ja ennenkaikkea se lisää onnistuneiden kuvien määrää. Aukon esivalinnan mukaan valotusajan säätävä ohjelma on todella erinomainen keksintö. Kuvaaja päättää millainen syväterävyyspalkki kuvaan on tulossa aukkoa säätämällä ja kamera huolehtii lopusta. Mielettömän käytännöllistä esim. muoto- ja makrokuvauksessa. Aikapohjainen automatiikka taas päättää millaista aukkoa kulloinkin käytetään säädetyn ajan perusteella. Urheilukuvaamisessa liikkeen pysäyttäminen on SE juttu ja tiettyjen aikojen kiinnittäminen etukäteen on joissain tapauksissa elinehto kuvan onnistumiselle ilman kohteen blurraantumista. On manuaalisäädöilläkin toki paikkansa, studiossa välkyillä ammuttaessa puoliautomatiikan kanssa kuvaamisesta ei tulisi ikinä yhtään mitään. Jotkut friikeimmät ihmiset voivat tietty katsoa puoliautomatiikan käyttäjiä kuin halpaa makkaraa, eikös se kuitenkin ole se lopputulos tärkein tekijä joka vaikuttaa siihen että meneekö kuva kaupaksi? Tekniikka ja automatiikka antaa vain sen mahdollisuuden suoritua hommasta tarkemmin ja jouheammin. Kahta perusohjelmaa on kaiken lisäksi erittäin helppoa oppia käyttämään nopeasti, jolloin aikaa jää enemmän havainnointiin ja sommitteluun.

Mielipiteitä?

t. Hannu

1 Comments:

Blogger Ari said...

Nyt vasta löysin sattumalta loistavan valokuvaussivustosi. Näin innokkaana valokuvaajana sivuiltasi löytää paljon hyvä ja tärkeää asiaa.

Seuraillaan mielenkiinnolla.

Terkuin Ari

5:01 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home