tiistaina, syyskuuta 19, 2006

Seitz 6x17 Digital

Sveitsiläinen Seitz tuo markkinoille vuoden 2007 puolella skannaavan ja käsintehdyn alumiinirunkoisen 6x17 digipanoraamakameran. Kehitys skannaavien digiperien kohdalla on ollut todella huima. Nykyiset Dalsan skanniperät lukevat jopa 300 MB sekunnissa joka on 100 kertainen nopeus aiempiin skannaaviin periin verrattuna. Nopeasta lukunopeudesta johtuen valotusaikoina voidaan käyttää jopa 1/20 000 sekuntia tiukemmalla rajauksella ja jos koko 6x17 cm kokoinen alue valotetaan täydellä resoluutiolla niin valotusaikana pystytään käyttämään jo alle puolen sekunnin aikoja. Ero on todellakin merkittävä. Kennon herkkyys on myös noussut satakertaiseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että kameran herkkyys on välillä ISO 500-10000, tehden kamerasta täydellisen instrumentin lähes kaikkiin mahdollisiin kuvaustilanteisiin. Kennon aluekohtaisella valinnalla herkkyyttä voidaan säädellä valitsemalla erikokoisia valotusalueita kennolta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että herkkyys lisääntyy mutta kohina pysyy koko ajan kontrollissa. Tässä tapauksessa kun on sitä mistä ottaa kiinni siis.

Järkyttävintä on Seitzissa on sen resoluution määrä. 21250 horisontaalista ja 7500 vertikaalista pikseliä leipovat kuvan jonka fyysinen koko on 160 megapikseliä. Iso formaatti tarjoaa myös mahdollisuuden ottaa erikokoisia rajauksia isommasta kuvasta: 6x6, 6x9, 6x15 senttiset kropit ovat mahdollisia täyden 6x17 cm kuvan kanssa. Tiukemmilla rajauksilla kuvaaminen ja käytettävänä olevat valotusajat nopeutuvat huomattavasti.

Kamerassa on sisäinen korjain jolla vinjetointi laitetaan kuriin. Ulkoisen keskisuotimen käyttöä ei välttämättä tarvita. Dalsan 3 Scan Back, 48 bittinen kenno takaa laajan väriskaalan ja filmiä lähentelevän dynamiikan. Kameran sisäänrakenetut ohjelmistot ovat varsin sofistikoituneet, softatasolla valojen huippu- ja matalakohtia tasoitellaan dynamiikan lisäämiseksi. Toki aina voi valita myös sen muokkaamattoman raakakuvan työskentelyalustakseen.

Seitz 6x17 Digital, on varustettu ergonomisesti suunnitelluilla kahvoilla vapaaseen käsikuvaamiseen. Kamera on myös varustettu touch screen näytöllä joka tarvittaessa irtoaa kamerasta joustavamman langattoman työskentelyn takaamiseksi. Käyttöliittymä on selkeä, 640x480 pikselin värinäyttö auttaa kuvien esikatselussa, editoinnissa, yksityiskohtien arvioimisessa ja kameran keskeisten tomintojen kontrolloimisessa.

6x17:n pakkaamaton panoraamakuva on tiffinä kooltaan noin 950 MB. Kameran mukana tuleekin gigabit ethernetillä toimiva systeemi joka siirtää kuvan suoraan sensorilta tallentimeen. Tallentimena toimii tässä tapauksessa Applen Mac mini joka voidaan pitää kuvaamisen aikana yhteydessä verkkoon. Kuvankäsittelijä maailman toisessa kolkassa voi aloita kuvan työstämisen nopeasti ja vaivattomasti kun kuvaaja itse keräilee vielä romppeitaan kuvauspaikalta.

Kamerassa suositellaan käytetäväksi Schneiderin taikka Rodenstockin uusia digioptimoituja optiikoita Seitzin etulaudan kanssa. Kaikki muutkin optiikat kuten Linhof Technorama ja Fujit käyvät kameraan kiinni optiona tilattavalla adapterilla. Vain piirtoympyrä toimii käytön rajoituksena. (Jos edes sekään sensorikropeista johtuen.) Eräs aika pahastikin hankintaa rajoittava tekijä on tämän uuden "digilankun" hinta. Runkoperä -yhdistelmä kustantaa mobiiliversiona 28900 euroa kun studioversio irtoaa pari tonnia halvemmalla. Optiikat näihin vehkeisiin ovat myös sangen arvokkaita.

Ominaisuuksia:
- pikselin koko: 8µm x 8µm
- dynamiikka: 1 : 2,600 (11 aukkoa)
- resoluutio: 160 miljoonaa pikseliä
- kuva-alue: 7500 x 21250 pikseliä (61mm x 170mm)
- mitat: leveys: 49,5cm, korkeus: 17,5cm, syvyys: 9,5cm
- paino: 2.8 kg

Seitz 6x17 Digital

t. Hannu

Ps. Lisäksi Seitzilla on 360 asteen Roundshot D3 panoraamakamera joka tuottaa vaatimattomat 470 miljoonan pikselin 360 asteen kuvan 80 millisellä objektiivilla kuvattaessa vain kahdessa sekunnissa.

Roundshot D3