sunnuntaina, syyskuuta 17, 2006

Hääkuvaus kasvava teollisuudenala Kiinassa

Kiinassa on meneillään hääboomi. On ollut itse asiassa menossa viimeiset 20 vuotta mutta rajun talouskasvun myötä ilmiö on jo saamassa varsin merkittävät mittasuhteet. Nouseva elintaso ja erikoisuudentavoittelu saa hääparit panostamaan häihin valtavasti rahaa. Pelkkä hääkuvaus leikkaakin parien hääkakuista vuosittain 5 miljardia euroa, kun jopa 40 %:ia koko juhlabudjetista sijoitetaan hääkuvaan.

Olitpa missäpäin Kiinaa tahansa, et millään voi olla törmäämättä myyntikojuihin joissa kuvauksia markkinoidaan. Myynti on aggressiivista erityisesti suurten ostoskeskusten ja ostoskatujen läheisyydessä. Häihin erikoistunut valokuvaamo laittaa pystyyn myyntikatoksen joka on hääteeman mukaan koristeltu. Kuvaussetit myydään ammattikuvaajien ottamien kansioiden avittamana. Hääkakunkorea koristelu, sokeriset esimerkkikuvat ja korvia särkevän kovalla kaikuvat kiinalaiset häävalssit tuntuvat vastaavan paikallisten hääunelmia, sillä kojuissa riittää aina porukkaa. Innokkaat myyjät työntävät optimistisesti mainoslappusiaan myös ohi pyrkiville ulkomaalaisille.

Kuvat myydään yleensä paketteina johon sisältyy usein useamman päivän ulkokuvauksia. Valokuvaajat ja avustajat kiertävät ennalta sovittuja paikkoja hääparin kanssa. Kun kuvaustaustaksi valitaan Suomessa koivikko, niin täällä valitaankin mielummin kuuluisia rakennuksia tai ihmisiä viliseviä aukioita. Ehkäpä kuvan taustalla vilahtava turisti tuo kuviin sitä erikoislaatuisuutta, jota nykypäivän kiinalaiset vihkiparit tapahtumalta tavoittelevat. Keskiverto hääkuvauspaketin hinta pyörii 200-300 euron hujakoilla. Hinta monen päivän kuvauksesta usean henkilön toimesta voi tuntua suomalaisesta vinkkelistä katsottuna halvalta. Sitä se ei kuitenkaan missään tapauksessa ole. Töissäkäyvä kiinalainen nimittäin tienaa varsin surkeasti. Tehdastyöläisen palkka voi olla vain 80 euroa kuussa. Ylemmällä toimihenkilöllä voi liksa pyöriä jossain 200 euron huitteilla. Monet parit uhraavatkin siis usean kuukauden palkkansa saadakseen 50 kuvan albumin lavastetusta hääseremoniasta (useimmiten etukäteen kuvattuna), kuvaten satumaista päivää, johon useimmilla ei todellisuudessa olisi mitenkään varaa.

Häihin panostetaan Kiinassa muutenkin paljon, ei pelkästään valokuvaamisen vinkkelistä katsottuna. Hääpukimoita ja häästailaukseen erikoistuneita liikkeitä syntyy nimittäin koko ajan, niin kuin itse kiinalaisiakin. Hääkuvaamiseen erikoistuneita studioita on paljon ja ne pitävät kotimarkkinoilla toimivat laitevalmistajat varsin kiireisinä. Ala käy tällä hetkellä kuumana ja se varmasti näkyy jo jollain tapaa kiinalaisessa kansantaloudessakin, jossa 10 miljoonaa ihmistä vuosittain tahtoo toisensa.

t. Hannu