tiistaina, lokakuuta 17, 2006

Valovoima

Tämä mystinen luku, joka esiintyy objektiivien yhteydessä, kaipaa hiukan selitystä jos termi ei ole jo tuttu. Suomeksi käytetään myös termiä f-luku, aukkoluku. Englanniksi siitä löytyy tietoa termein f-number, focal ratio ja f-ratio.

Periaatteellisesti se tarkoittaa objektiivissa ilmoitettuna linssin polttovälin suhdetta suurimpaan mahdolliseen himmenninaukkoon. Jos linssin f-luku on 2 ja pituus 100mm niin tällöin suurimman käyttökelpoisen aukon halkaisija on 50 mm. Tuo tieto aukon halkaisijasta ei tavalliselle kuvaajalle ole kuitenkaan kovin merkityksellinen vaan se mitä sillä f-luvulla saa aikaiseksi.

Mitä pienempi f-luku on sitä valovoimaisempi objektiivi, tai kiikari tai kaukoputki, on. Mitä pienempi luku, sitä enemmän valoa kerätään kameran filmille/sensoriin objektiivin linssien kautta ja sitä lyhyempi valotusaika voi olla.

F-luvut ovat yleensä aukkosarjassa joka alkaa seuraavasti: 0.7,1.0,1.4,2,2.8,4,5.6,8,11,16,..
Kun aukkosarjassa siirrytään luvusta pienempään kiinnisaadun valon määrä kahdentuu. Esimerkiksi jos kuvattaessa ihmistä aukolla 5.6 saadaan valotusajaksi 1/30 on jo mahdollista että kohde liikahtaa kuvaa otettaessa jolloin kuvasta tulee äköisesti epäterävä ja kasvoista mahdollisesti suttuiset. Ottamalla käyttöön toinen objektiivi joka mahdollistaa aukon 4 käytön saadaan valotusajaksi 1/60, jolloin liike-epäterävyyttä ehtii syntymään huomattavasti vähemmän. Vaihtamalla vielä kerran objektiivia sellaiseen joka tarjoaa aukon 2 saadaan valotusajaksi 1/250 jolloin pystyisi kuvaamaan jo juoksevaa kohdetta ilman että kuvasta tulisi häiritsevästi epäterävä liikkeen vuoksi. Vaihtoehtoisesti voisi laskea ISO-lukua pari pykälää jos sitä oli joutunut nostamaan nk pimeän linssin vuoksi.

Yleisesti hyvänä valovoimana pidetään arvoa 2.8 objektiiveissa. Tälläisestä objektiivista puhutaan jo nopeana lasina kun taas parhaimmillaan valovoiman 5.6 laseja pidetään pimeinä. 1.4 on jo erinomainen valovoima ja tätä nopeammat objektiivit ovat suhteellisen harvinaisia varsinkin harrastelijakäytössä.

Zoom-objektiiveissa näkee esimerkiksi merkintää f4-5.6. Tällöin objektiivin paras valovoima muuttuu käytetyn polttovälin mukaan. Paras valovoima saavutetaan zoomin laajakulmaisimmassa päässä ja huonoin telepäässä. Tällöin telepäätä käytettäessä objektiivin lävitse saadaan vähemmän valoa joka tarkoittaa pidempiä valotusaikoja tai korkeamman ISO-arvon käyttämistä tuon valon vähyyden kompesoimiseksi.

Englanniksi aiheesta löytyy tietoa mm Wikipediasta:
http://en.wikipedia.org/wiki/F-number

t.Vesku

Tunnisteet: , ,