lauantaina, lokakuuta 21, 2006

Syksyllä saa synkistellä

Syksy on meille suomalaisille ankeaakin aikaa, erioten kuvauksen kannalta. On pimeää, koleaa ja kalmot nousevat nurkista lämmittelemään takan ääreen. No, ei sentään ihan noin kalseaa mutta olosuhteet hautausmaalla käynnille kameran kanssa ovat kohdallaan. Aamulla varhaisella tai illalla hämärän laskeutuessa on hyvä aika käydä katsomassa minkälaisia kuvia saisi erilaisista yksityiskohdista tai yleisnäkymistä, vaikka ihan läheisellä hautausmaalla. Vanhat hautakivet, puista tippuneet lehdet kävelyreiteillä ja hautojen päällä, retkottavat portit, kynttilät haudoilla ja muut kohteet nousevat helposti esille. Jalustasta tulee varsin välttämätön mutta kuvia ei kannata hämärällä ottaa luottaen pelkästään automatiikan valotusaikoihin koska tällöin kuvista katoaa synkkyys ja sen tunnelma - eihän hämäräkuvan pidä näyttää päivällä otetulta! Vaihtoehtona on tietysti jälkikäsittely mutta miksei ottaisi kuvaa kerralla kuntoon?



Tummat varjot jäävät tietysti tukkoisiksi mutta joissain kuvatyyleissä asialla ei ole merkitystä. Nämä eivät ole muotokuvia, eivätkä tuotekuvia vaan tunnelmakuvia. Tunnelmaa saa lisää korottamalla ISO-arvon korkeaksi jo kuvatessa tai sitten lisäämällä kuviin raetta (tai kohinaa siis) jälkikäsittelyn muodossa. Tälläisessä synkemmässä kuvassa jäljen ei tarvitse olla tarkkaa ja virheetöntä.

Tarkennus muodostuu ongelmaksi hämärässä. Tarkennuksen helpottamiseksi voi mukaan ottaa esimerkiksi taskulampun jolla valaisemalla kohdetta saa tarkennuksen automatiikalla - tai käsivaralta - paremmin kohdalleen. Tällöin on muistettava ettei anna kameran mitata tarvittavaa valotusta samalla kun valaisee kohdetta lampulla.

Yksi tapa voikin olla se että käyttää manuaaliasetuksia valotukselle, asettaen aukon ja ajan mieleisekseen. Kuvaamalla hämärtyvän illan aikaan saa kuvista tummenevan sarjan joka helposti synkistyy loppua lähestyen. Tälläisessä tarkoituksellisessa alivalotuksessa ei pidä jälkikäsittelyssä säätää levelsejä yms niin että kuvasta tulisi valoisa koska tuolloin lopputulos on .. aivan jotain muuta. Sen sijaan käännös mustavalkoiseksi sopii hautausmaan tunnelmaan, kontrastin lisäystä kannattaa mv-käännöksen jälkeen harkita kuten myös rakeen/kohinan lisäämistä tunnelman parantamiseksi. Myös osittaisesti värien jättäminen näkyviin mv-käännöksen yhteydessä saattaa tuottaa tunnelmallisia kuvia.


Mutta jos synkistely ei ole se juttu mitä haluaa hakea voi ottaa lähtökohdaksi toisen näkökulman jossa etsii hautausmaalta pirteitä iloisia asioita ja aiheita. Uudet kukat, lyhdyt lämpöä luomassa, pitkän elämän eläneitä ihmisiä, loisteliaampia hautoja. Joissain kulttuureissa kuolema ei ole loppu vaan uuden elämän tai tien alku.

Itselläni hautausmaa kyllä vie ajatukset helposti synkempiin aiheisiin mutta käänteisen näkökulman etsimisessä oliskin sitten reilusti haastetta.

t.Vesku

Tunnisteet: , ,