lauantaina, huhtikuuta 22, 2006

Kuvaaminen vallitsevassa valossa sisätiloissa...

Ihmisen silmä sopeutuu todella nopeasti kulloinkin vallitsevaan valaistukseeen. Moni digikuvaaja on varmasti joskus kauhistuneena joutunut jo toteamaan miten vääristyneet värit seuraavat sisällä kuvattaessa vallitsevassa valossa. Eihän tämä kuvaustilanteessa tälle näyttänyt, arvelee moni nähtyään kuvansa. Yleensä suurimmat ongelmat ovat vihreän ja sinisen kaistan toistossa. Punaista kyllä riittäisi vaikka muille jakaa. Halogeenilamput, hehkulamput ja loisteputket pitää kukin jakaa omiin ryhmiinsä jotta kokonaisuus hahmottuisi valokuvaajalle paremmin. Dilemmasta sen verran että kun normaali salamavalo toistaa rgb:n neutraalin tasaisesti, niin halogeenivalon punaisen pään osuus onkin jo 50%, sinisen 20% ja vihreän 30%. Hehkulampulla tilanne on vieläkin pahempi: punainen 60%, sininen 7% ja vihreä 33%. Hehkulamppu sinänsä toistaa koko spektrin kuten muutkin lamput, mutta värien painotus on erityisesti punaisessa päässä. Tämä tietenkin vääristää täysin silmällä nähdyn kuvan tehden valokuvasta poikkeuksellisen kellertävän sävyiltään. Perinteinen hehkulamppu pitääkin yleensä värikuvauksessa hylätä koska sen väritoisto on erittäin vinoutunut.

Perinteisillä loisteputkilla ongelmia aiheuttaa taas valon välkkyminen. Valotusajan pitäisi olla aina vähintään 1/15 sec jotta koko valotaajuus saataisiin tallennettua. Lisäksi se että spektristä melkein uupuu joitain kohtia ja joitain osia voi olla ylenpalttisesti, johtaa se väistämättä siihen että värimaailmasta tulee loisteputkella erittäin kaoottinen valkobalanssin asetuksista huolimatta. Asiaa ei edes auta se että kuvaa kaiken raakana targetteja apuna käyttäen ja yrittää korjata värit jälkikäteen. Lampuille on erityinen väritoiston luokitustapa (CRI), josta voidaan karkeasti päätellä lampun kyky toistaa värejä (8 testiväriä). Kun halutaan tarkempia vertailukohtia voidaan valaisimet testata leveämmän kaavan mukaan 215 testivärin perusteella. Normaaliputket pärjäävät näissä testeissä heikosti.


Mitä sitten olisi tehtävissä? Onneksi yllä mainittuihin ongelmiin on törmätty jo aikoja sitten. Loisteputkipuolella Saksalainen Just Normlicht valmistaa tarkkailupisteitä ja loisteputkia jotka täyttävät graafisen alan vaativan ISO3664 standardin. Normlichtin putkissa yksittäiset piikit eri alloonpituuksilla on saatu paremmin aisoihin ja valon spektri että jakauma ovat hyvin päivänvaloa vastaavia. Justin Normlicht on tietenkin arvokkaampi kun perinteinen loisteputki, mutta sen avulla voidaan myöskin työskennellä tarkemmin eri asioiden parissa. Täysspektrivalossa työskentely rasittaa myös vähemmän silmiä koska pupillin ei tarvitse toimia ns. täydellä aukolla. Kun spektrin kaikki osaset tulevat luonnonvaloa vastaavasti ulos voidaan pupillia himmentää sopivalle teholle. Justin Normlichteja käytetään varsin yleisesti paikoissa joissa värien hallintaan on jouduttu kiinnittämään aivan erityistä huomiota. Esimerkkeinä museot, reprot, studiot, painotalot etc. Nykyään valokuvauskäyttöön valmistetaan erityisiä valopaneeleita joissa käytetään päivänvalon spektriä jäljitteleviä loisteputkia Normlichtin tapaan. Mikään ei siis estä vaihtamasta vastaavia putkia myös kotiin, työpaikalle ja kouluihin. Luonnonmukaisella valolla on myös jopa terveysvaikutteita, joten sitä suositellaan jo ihan muutenkin käytettäväksi yleisvalaistuksessa.

Toinen valokuvaajan näkövinkkelistä mielenkiintoinen tuote on Solux. Solux nimittäin valmistaa toistokäyrältään erittäin lähelle luonnovalon spektriä ja värijakaumaa simuloivaa kylmähalogeenispottisarjaa. Tämänhetkisistä halogeenivaloista Solux on päässyt lähimpään toistoon luonnonvalon kanssa. Soluxeja saa neljää eri värilämpötilaa: 3500K, 4100K, 4700K, & 5000K. Lisäksi tämän spotin valaisukiilaa on saatavilla neljänä eri leveytenä: 10, 17, 24 sekä 36 asteisena. Soluxin spottien hinnat vaihtelevat 11-25 euron välillä kappaleelta, riippuen vähän siitä mistäpäin niitä tilailee.


Malli: Päivi, valaistuksena kolme normaalia halogeenispottia (huomaa kuvan kellertävyys...)
Kuvat: Solux & Just Normlicht

t. Hannu

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Mistähän noita Soluxin valoja on saatavilla Suomesta?

7:16 ap.  
Blogger KENNONLÄMMITTÄJÄT said...

Suomesta Soluxeja löytyy ainakin parista eri paikasta. Ulkomailta niitä saa hieman halvemmalla kun jaksaa vaan vähän googlettaa.

http://www.adlux.fi/public/pdf/solux.pdf

http://www.prepress-studio.fi/icc/sivut/solux.html

t. Hannu

9:03 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Myös Osramilta saa värintoistoltaan erinomaisia (Ra 98) päivänvalolamppuja. Värilämpötila on 5400K. Värisävykoodi on 954 (aikaisemmin 950).

11:51 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home