tiistaina, elokuuta 01, 2006

Frontal Projection

Frontal Projection -menetelmäksi kutsutaan tilannetta missä erittäin kirkkaalle taustalle projisoidaan joku valokuva ja malli valaistuu etualalla normaalisti. Taustan erikoisen pintarakenteen ja salamavalon yhdistelmän ansiosta on mahdollisuus saavuttaa varsin erikoisia asetelmia. Taustakuvana voidaan käyttää mitä tahansa 35mm taikka 6x6 diakuvaa ja efekti muistuttaa sitä kuin kuvaaja olisi ollut oikeasti paikalla taustakuvan illuusion luomassa maastossa. Mistään ihan uudesta keksinnöstä ei ole kuitenkaan kysysmys. Stanley Kubrik mm. aikoinanaan (vuonna 1968) käytti kyseistä tekniikkaa 2001 Space Odysseyn alkukohtauksessa. Kyseinen setti kuvattiin erittäin isossa studiossa missä helmiäistaustalle projisoitiin siihen mennessä yksi elokuvahistorian laajin kuva taivaanrannasta aamunkoitteessa. Koska elokuvan tekemisen aikaan ei ollut 8x10 tuumaista supertehokasta diaprojektoria valmiina, sellainen teetätettiin erikoistilauksena ko. kohtausta ja elokuvaa varten paremman resoluution ja autenttisuuden aikaansaamiseksi.

Frontal Projectionilla on nykyisin edelleen monia käyttökelpoisia sovelluksia. Sitä käytetään varsin laajasti muoti- ja mainoskuvauksissa. Myös joitain henkilöpotretteja kuvataan edelleen kyseistä tekniikkaa apuna käyttäen. Menetelmä on sangen erikoinen ja on tavallaan jonkinlainen bluescreenin esiaste.

Frontal Projectionin idea perustuu siihen että kameran alapuolelle kiinnitetään valoa heijastava optiikka ja kamera sekä heijastettava kuva keskitetään samalle optiselle akselille. Taustana käytetään erikoismateriaalia (eräänlaista minikokoisista peileistä koostuvaa mattoa) joka heijastaa valon jopa 100 kertaisella voimakkuudella takaisin taustasta kameraan. Tällöin edessä oleva hahmo pysyy oikeassa linjassa ja valaistuu taustaan nähden oikeassa suhteessa, jolloin lopputulos on varsin luonnollisen näköinen. Koska taustan gain on niin voimakas, heijastettu kuva jää mallin pinnalla niin himmeäksi ettei se näy kuvassa lainkaan. Ja yleensä kohde valaistaankin normaalisti muilla studiossa varsin yleisesti käytettävillä keinoilla. Kyseistä tekniikkaa on edelleen tänä päivänäkin myynnissä ainakin saksalaisella Henselillä. Henseliä maahantuo Fototekniset Lahdessa.

Front Projection for "2001: A Space Odyssey"
Fototekniset

t. Hannu