perjantaina, huhtikuuta 28, 2006

Lomalle kuvaamaan

Jokavuotinen kesälomakausi alkaa ja ajattelin vähän turinoida mitä kannattanee ottaa huomioon. Ensinnäkin jos ei ole ostanut täysin uutta kamerakalustoa jota koekäyttänyt ennen lomalle lähtöä niin kaluston kuntoa on syytä tutkia ja huoltaa. Lomakauden kynnyksellä kun monet tahtoo unohtaa tämän seikan ja huoltojonoon saattaa loman ensimmäinen matka suuntautua. Kennojen putsaus kannattaa suorittaa viimeistään tässä vaiheessa digillä kuvaajien sillä loman jälkeen lomakuvia katsellessa ei ole kiva huomata, että tulipahan otettua vuoden lomakuvan sijaan vuoden parhaimmat pöly yms. pitoiset kuvat. Filmikuvaajien on syytä tsekata filmivarastonsa sillä siellä todennäköisesti on jotain vanhaa filkkaa jäljellä. Näitä filkkoja en suosittele käytettäväksi lomamatkalla sillä laatu kuvissa voi olla ihan jotain muuta kuin odotti. Ja sitten muistutus niille jotka ovat ostaneet kamerakännykän niin sillä otetut lomakuvat on usein kamalimpia mitä voi saada. Puhelin ei ole kamera sanoo järki mutta monet olettavat, että kamerapuhelin tuottaa hyviä kuvia kun haluaa kuvistaan paperikopiot. Puhelinkauppiaat mainostaa, että heidän puhelimessaan on mitä parhain kamera. Totuus kuitenkin on, että puhelimissa oleva kamera soveltuu enemmänkin hupikäyttöön kuin muistokuvien ottoon. Pieni taskudigipokkari tuottaa kamerapuhelimeen nähden jo selvästi parempaa laatua. Tuskin viiden vuoden sisälläkään tulee niin hyvää kamerapuhelinta, että sen varaan kannattaisi jättää lomakuvien otto.

Kun sitten lomalle on saanut haalittua kamerakaluston kasaan on syytä miettiä miten sen kuljettaa. Jos lähtee pitkälle reissulle ja/tai ulkomaille niin olka- tai vyölaukku ei välttämättä ole järkevä vaihtoehto. Selkäreppu on patikoivan kuljetusväline jos mikään. Niissäkin on huikeitakin eroja joten hyvään reppuun kannattaa satsata. Kun sitten kuljettaa ammattikalustoa niin transit case tyyppinen (kova) laukku jossa on pyörät ja kuljetusripa on hyvä vaihtoehto automatkaajalle. Ja sitten TÄRKEÄ muistutus lentomatkaajille. Kameraa ja objektiiveja ei koskaan kannata pakata ruumaan menevään matkalaukkuun. Ei pelkästään sen takia, että se voi kadota vaan näitä laukkuja käsitellään joissakin lentokentillä todella kovakouraisesti ja hajoamisriski on todella suuri. Matkavakuutuskaan ei korvaa kameran vaurioita jotka eivät ole päälle näkyviä. Siitä on yhdellä tuttavalla kokemusta omakohtaisesti. Myöskin jos kameran on laittanut ja muutakin elektroniikkaa sitten sinne lentokoneen ruumaan menevään matkalaukkuun niin se matkalaukku usein päätyy tarkastettavaksi koska pommiuhka otetaan lentomatkustamisessa vakavasti huomioon. Myös johdot ja partakoneet yms. on syytä ottaa käsimatkatavaroihin mukaan jotta ne tarvikkeet tarkastetaan samalla kun olet menossa lentokenttäalueelle.

Sitten kun ollaan perillä ulkomailla niin monessa lentokentässä on on kentän kuvaaminen kiellettyä. Varsinkin kun monissa niissä on yhteydessa sotilaslentokenttä ja joissakin maissa saa kovat tuomiot jos kuvaa näitä kohteita. Sitten kun on päädytty itse lomakohteeseen niin tässä vaiheessa monet huomaa ettei tullut otettua laturia ja akkuja mukaan. Euroopassa monissa lomakohteissa saattaa löytyä tarvitsemat akut ja laturit mutta nämä on kuitenkin syytä ottaa jo mukaan kotimaassa ja jos ottaa useita akkuja niin vielä lataa ne ennen matkaa. Euroopan hotelleissa on monessa jo meilläkin käytössä olevat pistokkeet mutta pistokeadapteri on helpompi hankkia jo täällä mukaan matkalle. Jännitevirtaa joutuu miettimään käytännössä ameriikan puolelle matkustettaessa ja varsinkin tukeeko laturi tätä pienempää jännitettä. Joissakin maissa sähköjännite vaihtelee joskus suuresti ja jännitepiikki voi tuhota laitteita. Arvokkaampia laitteita varten voi jo suomesta ostaa erillisen jännitteentasaajan. Pölyä on varsinkin lämpimissä maissa hyvin ilmassa joten objektiivi on syytä vaihtaa sisätiloissa jottei digikennolle pääse sitä syntymään.

t. Pauli

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Itse otan paljon kuvia lomamatkoilla digijärkkärillä, jossa saattaa olla kiinni painava putki. Tällaisella kameralla on painoa aika mukavasti, joten olkapää kipeytyy nopeasti hihnasta roikkuvasta kamerasta. Suosittelen vaihtamaan kameran mukana tulleen olkahihnan leveämpään ja pehmeämpään malliin, jos on vähänkään enemmän tarkoitus kanniskella kameraa ympäriinsä.

10:35 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home