maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Taustaa kuvauksiin






















Ammattityössä ja aktiivisissa harrastuskuvauksissa tulee väistämättä tarve hankkia uusia kuvaustaustoja jotta kuvaamiselle tulee vähän lisää mielekkyttä. Kuvaajille tyypillinen ilmiö on kyllästyä vanhoihin jo useasti omissa kuvauksissa olleisiin taustoihin joka saa kuvaajan tuntemaan, että kuvaukset junnaavat paikallaan. Suomeen pääasiassa tuodaan kahden tyyppisiä taustoja. Eniten käytetään kartongista valmistettuja yksivärisiä taustoja ja toiseksi käytetyimmät taustat on kankaiset kuviotaustat. Ammattikuvaajat usein rakentavat kaarevan (joskus jopa puolipallon muotoisen) taustan jolle värit ja kuviot heijastetaan studiosalamaa käyttäen. Värikalvoja löytyy monenlaisia ja monenkokoisia. Projisoitaessa kuvioita useinmiten käytetään projisoimiseen gobo-settiä joka on studiosalaman eteen laitettava diaheitintä vastaava linssi- ja pidikesetti. Gobomaskeja pääsääntöisesti on kahtatyyppiä eli metallisia sekä lasiiin tehtyjä. Gobomaskeja saa paljon valmiina ja teetettyä omista aiheista saa myös niitä. Gobomaskeja käytetään myös paljon esiintyvien taiteilijoiden esityksissä joten niitä voi kysellä myös liikkeistä joissa myydään valoja keikkamuusikoille. Studiosalamalaitteita valmistavat firmat tekevät omiin salamalaitteisiin sopivat gobo-setit joita on zoomaavia sekä kiinteitä. Kiinteissä studiosalaman etäisyyttä kohteeseen siirrettäessä sitten säädetään projision kokoa.

Viime vuosina vähemmälle käytölle on jääneet maalatut kuva-aiheiset taustat joita varsinkin käytettiin paljon viim vuosisadan alkupuolella. Näiden maalattujen taustojen kysyntä on taas viime vuosina kasvanut ja itsekin olen mieltynyt korealaisen Won Backgroundin valmistamiin taustoihin joilla ei vielä ole suomessa maahantuojaa. Koreasta niitä saa tilattua suoraankin joten jos etsii itselleen hyvännäköistä maalatua taustaa niin suuntaus Wonin nettisivuille on paikallaan.

Digitaalisen työn tekijät varmasti tekevät mielellään taustoja koneella ja siihen loistavat ohjelmat valmistaa Auto FX niminen firma. Heiltä löytyy monipuoliset ohjelmistot joilla myös kehysten teko onnistuu. Ohjelmallisten valaistusefektien teko on myös heidän ohjelmien avulla myös helppo tehdä. Auto FX:n ohjelmat toimivat itsenäisinä että myös photarin plugareina niin Macissä kuin PC:ssäkin.


Won Background

Colorama

Lastolite

Ingrid Fondali

Foto Walser

Auto FX

Apollo gopot

t. Pauli