perjantaina, joulukuuta 01, 2006

Hovercam

Aiemmin blogissamme on ollut puhetta Move 'n Shootin yhteydessä siitä miten ammattimainen kuva automainokseen syntyy kun erikoisvalmisteinen kamerajalusta kiinnitettään auton alustaan ja näin ollen pystytään eliminoimaan tärinä, taikkapa autosta autoon kuvattaessa syntyvä kahden pisteen erilaisista liikenopeuksista syntyvä liike. Silloin kun kuvataan autosta autoon voidaan asioita korjata muutamilla eri keinoilla. Toista autoa voidaan joko hinata taikka synkronoida ajoneuvojen vauhdit esim. käyttämällä vakionopeudensäätimiä. Valovoimaisilla optiikoilla kuvattaessa saadaan valotusajat pidettyä hallinnassa hämärämmässäkin ja kuvista tulee tarpeeksi tarkkoja ammattikäyttöäkin ajatellen.

Joskus korkeampi kuvakulma on huomattavasti tehokkaampi jos ajatellaan esim. mainoksen visuaalisuutta. Ongelmaksi saattaa muodostua se että pisinkään jatkovarrella varustettu kamerateline laajakulmaisellakaan objektiivilla ei tuota haluttua tulosta. Korkeutta voidaankin vaatia enemmän kuin nykyisten kameratelineiden avulla pystytään edes saavuttamaan. Kun teline on vedetty pitkälle voi sen kantokyky ja alttius liikkeestä johtuvalle tärinälle kasvaa yleensä saavutettua hyötyä suuremmaksi. Samaten myös ne kuvakulmat mitä telineillä pystytään saavuttamaan ovat yleensä varsin rajalliset. Esimerkkinä korkealle auton katon päälle voi olla telineen kanssa erittäin hankalaa päästä.

Kun kuvausbudjetit ovat lähes rajattomat, on joskus viisainta käyttää helikopteria ilmakuvaukseen. Ongelmana on vain se että helikopteriajot voivat näytellä nopeasti suurinta roolia koko kuvausbudjetissa. Toinen ongelma voi piillä siinä että helikopteriajoissakin on tietyt rajoituksensa. Jos kuvataan ahtaissa paikoissa voi olla että 1:1 kokoisen helikopterin käyttäminen on suorastaan mahdotonta. Esimerkkeinä mm. tunnelit, sillat ja vaikkapa tiheä kasvillisuus.

Asiaan on olemassa ratkaisu. Brittiläinen, vuonna 1993 perustettu Hovercam on yritys joka markkinoi ratkaisuja vaativiin ilmakuvaustilanteisiin. Ilmakuvaukseen löytyy mm. perinteinen aito helikopteri paikkoihin joissa on tilaa lentää vapaasti. Hovercamin helikopteri on varustettu usealla erilaisella stedicam typpisellä laitteistolla jolla voidaan tehokkasti eliminoida kaikki ilmassa aiheutuva kameraan kohdistuva turbulenssi ja heiluminen.

Hovercamin helikopterin pienoismalli toimii samalla tavalla kuin oikea kopterikin mutta sillä erotuksella että sen käyttökustannukset ovat vain murto-osa oikean kopterin kuluista. Lisäksi minikopteri voidaan suunnitella pelkästään kuvauskäyttöön jolloin se voidaan modifioida täydellisesti toimimaan joko valokuvauksen, videokuvauksen taikka elokuvaamisen ehdoilla. Koska pienoismallit ovat pienempiä kuin aidot helikopterit, ovat ne myös paljon alttiimpia tärinälle ja ilmavirtauksille. Tämä ei kuitenkaan useimmiten ole mikään ongelma koska minikopteri voidaan myöskin varustaa tehokkailla gyroskoopeilla, jolloin ylimääräinen liikehdintä saadaan miltei täydellisesti eliminoitua. Lisäksi Hovercamilta löytyy perinteisiä stedicam kuvaushaarniskoja perinteiseen maassa tapahtuvaan kuvaamiseen. Vuokrahinnat pitävät sisällään usein myös kuvaajan joka osaa käyttää liivejä mahdollisimman tehokkaasti.

Hovercamin tarjoamat kamerat ovat lähinnä elokuvakäyttöön tarkoitettuja, mutta mikään ei estä käyttämästä 3 kennon videokameraa taikka ihan vaan perinteistä digijärkkäriäkään ilmakuvaamisessa. Firman videokameroissa on kauko-ohjaus jolloin zoomausta sekä iristä/aukkoa voidaan säätää maasta minikopetrin yhteydessä taikka suoraan kookkaammasta henkilökuljetukseen tarkoitetusta helikopterista käsin.

Hovercam tarjoaa myös sisätilakuvaamiseen 25 m3 helium täytteistä minikokoista ilmalaivaa. Kamera kiinnitetään ilmalaivan keskiakseliin ja kamerakiinnitys on tasapainotettu liäksi gyrolla. Laivaa ohjaillaan kahdella sähkömoottorilla ja sen kamarakiinnitykset ovat erikoisvalmisteiset. Lisäksi aluksen asentoa voidaan hienosäätää maasta käsin nylonnaruilla. Kuva-alaa voidaan pyörittää sivulle +/- 90 astetta ja alaspäin saman verran. Kallistuksiakin voidaan tehdä pienessä mittakaavassa. Erinomainen ratkaisu staattisempiin paikkoihin missä on paljon ihmisiä sillä laite on todella turvallinen käyttää. Vastaava ratkaisu Hovercamilta löytyy myös ulkokäyttöön. Helikoptereiden kanssa turvamääräykset ovat tiukkoja ja turvavälien on oltava riittävät. Silloin ilmalaiva puoltaa helposti paikkaansa korkeuksissa.

Hovercamin referenssilista on pitkä ja komea. Asiakkaina on lukuisia tunnettuja tuotantoyhtiöitä. Yhtenä tunnetuimmista tv sarjoista mainitakoot BBC:n Top Gear.

www.hovercam.com

t. Hannu

P.S Minikopterikuvaamiseen erikoistuneita yhtiöitä on maailmalla jonkin verran muitakin. Täällä Phuketissa ilmakuvaamisen radio-ohjatuilla helikoptereilla on erikoistunut HeliCam niminen yritys. Helicam kuvaa lähinnä paikallisia hotelleita printti- ja uusmediaan.