torstaina, tammikuuta 18, 2007

Perspektiivin korjaus ohjelmallisesti

Kävin kuluneella viikolla kuvaamassa Grand Tropicana hotellin Patong beachilla, täällä Phuketissa. Kyseisessä laatuhotellissa riehuu legionellabakteeri joka aiheuttaa pahimmillaan keuhkokuumetta. Muutamat suomalaisturistit ovat saaneet ko. tartunnan vietettyään lomaa Thaimaassa ja sairastuneet. Koska hotellista ei keskeisimmillä kotimaisilla sanomalehdillä ollut minkänlaista valokuvaa, kävin sellaisia muutaman napsimassa. Kyseinen kohde on erinomainen kun demonstroidaan perspektiivin korjaamista jälkikäteen ohjelmallisesti. Tässä tapauksessa käytin jo hieman vanhahkoa Jascin Paint Shop Prota ja ohjelmaversiota 9. Useimmissa tapauksissa idea pysyy ihan samana vaikka ohjelma onkin hieman erilainen. Alkuperäisessä kuvassa kamera on kallellaan hotelliin päin, samoin kallellaan on kameran filmitaso. Kameran alaosa on siis lähempänä kohdetta kuin yläosa. Tästä aiheutuu kohteen "kaatuminen". Näyttää siltä että rakennus nojaisi taaksepäin.

Avataan kuva ohjelmaan ja valitaan "perspective correction tool" vasemmasta laidasta ja vielä alavalikosta kohta perspection correction. Kuvaruutuun ilmestyy ohjausviivat. Haetaan kuvasta kohteen reunojen mukaisia linjoja ja vedetään ohjausviivat niiden mukaan. Kannattaa aloittaa maltillisilla siirroilla jotka on mahdollisimman lähellä kohteen reunoja. Tässä tapauksessa apuna käytettin lähistöllä näkyviä puhelintolppia. Kun ohjausviivat on viritelty painetaan "apply" -toimintoa.

Kuten kuvasta näkyy, ohjelma on korjannut perspektiivin. Kuvan alaosa on käännetty oikeaan asentoon filmitasoon nähden ohjelmalle annettujen ohjeiden mukaisesti ja perspektiivi on nyt oikein. Vasen pylväs on vielä ehkä aavistuksen vinossa oikealle. Se ei kuitenkaan haittaa koska kuvaa tullaan vielä rajaamaan.

Seuraavaksi kuva siis rajataan. Otetaan "Crop Tool" eli rajaaja käyttöön. Vedetään aiottu rajaus kuvan päälle ja painetaan jälleen "apply" -toimintoa.

Kun rajaus on suoritettu, kuva tallennetaan. Kuvan muokkausta voidaan myös jatkaa pidemmälle.

Yhteenvetona voidaan kertoa että ohjelmallista perspektiivin korjausta kannattaa kuivaharjoitella ennen tositoimia. On hyvä tietää etukäteen millaisia vaatimuksia softalla suoritettava perspektiivin korjaus kuvalle asettaa, se auttaa huomattavasti kun kuvaa rajataan ja sommitellaan. Ohjelma vain venyttää/kompressoi pikseleitä, joten oikean perspektiivinkorjausoptiikan kanssa saadaan tietenkin parempia tuloksia. Ohjelmallisesti suoritettava korjaus ei ole kuitenkaan niin huono kuin voisi alkuun olettaa. Käyttämällä vähemmän vääristävää polttoväliä ja antamalla kohteelle rajauksen suhteen runsaasti tilaa saavutetaan paras ja miellyttävin lopputulos.

t. Hannu

1 Comments:

Blogger Pasi said...

halibatsuibba. Koska me saadaan lisää studiovalaisu juttuja?

cheers
Parta

3:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home