torstaina, tammikuuta 11, 2007

Photoshop CS3 pintaraapaisu

Uusi 'fotari' on tulossa tämän vuoden puolella. Monet kiinnostuneet ovatkin tätä aihetta jo seuloneet pidemmän aikaa mutta annanpa vielä omia kokemuksia esille. Latasin betan itselleni viime vuoden puolella mutta vielä käyttö on ollut pintaraapaisua sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Uusia ominaisuuksia on paljon, näkyvin näistä on käyttöliittymän muutos hiukan uudenlaiseksi. Käytettäessä CS2-versiota välillä tulee mieleen lähinnä tarmi 'vanhanaikainen' käyttöliittymän suhteen. Uudessa pidän työkalupalkista ja muutenkin työpöydän sijoittelusta enemmän. Sen sijaan Expand Dock, josta voidaan valita mitä ruudun oikeassa laidassa halutaan suoraan näkyviin ja mitä kliksautellaan auki, vaatii hiukan totuttelua. Asiaa helpotti tältä osin kun muutin oikean ikkunat laidan CS2-lookkiin. Koko oikean laidan (eli Expand Dockin) saa yhdellä klikkauksella pienennettyä ikoneiksi ruudun oikeaan laitaan jos työtilaa tarvitsee hiukan enemmän. Pientä viilausta siis käyttöliittymän suhteen.

Raw-kuvien tuonti on muuttunut. Uusi tuontisofta tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia, mutta asiaan perehtymättömälle monet säätimet ovat aikamoinen alkushokki. Kun softaa on jonkin aikaa käännellyt alkaa sen kanssa saada jälkeä aikaiseksi mutta ainakin minulla on vielä paljon opeteltavaa RAW-työskentelyssä. Suuremman määrän RAW-kuvia ohjelman kautta tuodessa tulee perustoimintoihin rutiinia. Auto-valinta etusivun säädöille tekee välillä varsin kummallista jälkeä, näyttää siltä että hiukan alivalottuneiden kuvien kanssa se säätää mielummin kirkkautta (Brightness) kuin valotusta (Exposure). Useasti tuota kirkkautta joutuu käsin säätämään hiukan Auton asetusta alemmaksi. Etusivulla on uusia säätimiä myös Recovery ja Fill Lights. Samoin etusivulla on mahdollisuus muuttaa kuva mustavalkomuotoon. Siitä näkee nopeasti ruksittamalla miltä kuva voisi mustavalkoisena näyttää, itse todennäköisesti tulen tuota käyttämään erittäin harvoin. Muut sivut ohjelmassa on 'piiloitettu' yhden kirjaimen edustamien välilehtien taakse, tämä tekee niiden käytöstä aloittelijalle aika sekavan. Kun ohjelmaan tottuu ja eri sivut tulevat tutuiksi niin uskon että tuota arvostaa sen tarjoaman nopeuden suhteen (kaikki sivut valittavissa heti ilman selausta).

Itse fotarissa on säätimiä ja vimpaimia eri lähtöön. Uusia ominaisuuksia löytyy kun niitä käy etsimään mutta oma käyttöni tässä vaiheessa on ollut hyvin kuvien kanssa perusnäpertelyä, kuvankäsittelyä sen laajemmassa merkityksessä en vielä tähän mennessä ole ehtinyt tuolla tekemään. Sekoitustiloja on tullut pari lisää joilla pääsee tekemään hienosäätöä. Mustavalkokäännökseen on oma työkalunsa jossa on valittavina 'suodattimia' ja tietysti kaikki arvot voi säätää itse. Tämäkin työkalu vaatii totuttelua, Channel Mixer vei vielä tässä vaiheessa voiton. Channel Mixerissä on pieni mukavuus tehtynä aikaisempaan versioon: jos kuvasta tehdään mustavalkoinen saa säädin alkuarvot valmiiksi tasaisemmin sen sijaan että punainen olisi tapissaan muiden värien ollessa tyhjät.

Käyttö tuntuu hiukan nopeammalta kuin edellisen version kanssa. Kirjoittelen lisää uuden version ominaisuuksista sitä mukaan kuin niitä tulee eteen näin valokuvaajan näkökulmasta.

t.
Vesku

Tunnisteet: ,

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hienoa tyypit!
Mukava saitti ja paljon asiaa myös näin amatöörille. (hankin rungon taas 15v tauon jälkeen ja on vähän....ruosteista...)
Koittakaahan jaksaa kirjoitella. Toi studiosettaamisen perusteet oli mm erittäin asiallinen artikkeli ja kun nyt silloin joskus liemien kanssa on viimeks touhunnut, niin tämän ylläolevan kaltaiset ovat myös erittäin jees.
Taputapu!
-anttoni w-

4:05 ip.  
Blogger Sami Rautanen said...

Itse odotan innolla uutta versiota. cs2 ollu käytössä jo pidemmän aikaa ja kaipaisi jotain pieniä muutoksia tosin en ole vielä ehtinyt uutta cs3 kokeilla, mutta taidanpa tehdä sen tuossa myöhemmin. UUtta konetta odotellessa. =)

9:38 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home