perjantaina, joulukuuta 22, 2006

GML Matting

MSU Graphics and Media Lab. on yritys joka perustettiin 1999 osana tietokonetieteen laitosta Moskovan valtiollisessa Yliopistossa. Laboratorion johtajana toimii Yuri.M. Bayakovsky. MSU kehittelee ja tutkii monia tietokonegraafisia osa-alueita sovelluksineen mukaanlukien tietokonegrafiikan, koneellisen näön, kuvankäsittelyn ja videoprosessoinnin.

Yhtenä MSU:n projektina on ollut kuvan syväämiseen liittyvät ohjelmistot. (Syväämisellä tarkoitetaan tekniikkaa jossa kohde irroitetaan taustasta ja istutetaan johonkin toisen paikkaan.) Samaa tekniikkaa voidaan soveltaa sekä still- että videokuvaan. MSU on kehittänyt ohjelmiston nimeltä GML Matting. Se toimii joko Corel Paint Shop Pron taikka Adoben Phtoshopin plug in -tyylisenä apuohjelmana.

Kaupallisella puolella ammattikäytössä tunnetuin vastaava ohjelmisto on Corelin KnockOut 2 (n. 100 US$). Kaupalliset ohjelmat ohjelmat tarjoavat monipuoliset lähtökohdat syväämiseen, mutta saattavat tuntua alkuun todella hankalilta käyttää. Siinä mielessä ilmainen GML Matting on todellakin positiivinen poikkeus. Se on harvinaisen yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Syvättävä kohde tussataan reunoilta ja maalataan keskeltä. Matte -toiminto erottelee kohteen irti taustasta automaattisesti ja jäljelle jäävät yksityiskohdat voi viimeistellä tasojen viimeistelyyn tarkoitetuilla kynillä. Ok napista kohde irtoaa taustasta läpinäkyvälle tasolle, josta se voidaan helposti siirtää halutun pohjan päälle heti taikka myöhemmin.

Nämä valmiit syväysohjelmat toimivat parhaiten silloin kuin puhutaan tasavärisestä taustasta jossa ei ole paljon samoja värejä kuin kohteessa itsessään. Kun taustassa on useampaa eri sävyä alkaa yleensä ongelmat. Kohteen irroittamisen hienosäätöön saattaa kulua helposti tuntikausia.

Parhaimmillaan nämä automaattitoiminteiset syväysohjelmistot ovat sellaisissa paikoissa missä on paljon ohutta irtotavaraa kuten untuvaa, hiuksia, puiden lehtiä yms. tasavärisellä ja kohteen väristä poikkeavalla pohjalla. Muut osat voi syvätä hyvin käsinkin jos tarkkuutta vaaditaan vähemmän ja pinnat ovat kohtuullisen yksinkertaisia. "Point to point" -tyylinen lasso sekä magneettinen lasso ovat hyviä työkaluja silloin kun suurennos on tarpeeksi lähellä irtileikattavaa reunaa.

Kaiken syväystyöskentelyn helpottamiseksi kannattaa jo etukäteen miettiä chroma-key järjestelyjen tekemistä ennen valokuvaamisen aloittamista. Mitä vähemmän taustassa on samoja sävyjä kuin kohteessa, sen parempi lopputuloksen kannalta. Myös tasaisesti valaistu, varjoton tausta irtoaa tällöin huomattavasti pienemmällä vaivalla.

GML Matting

t. Hannu